Homoseksuaaliseen private show helsinki super hot poika

CJ Stone-Infinity Mitä on sänkysi alla: Kapasiteettiyksikkö-erobiisi Mikä on ollut suurin saavutuksesi: Clubraiders- Move your hands up Mihin menet häämatkalle: Metallica-whiskey in the jar Missä olisit mieluiten juuri nyt: Michael Gray- The weekend Onko tämä aivan turhauttavaa: Groove coverage-In my dreams.

Mikä on ihmisen hinta? Jos saat sadasta alle 10, olet nössö. Jos saat alle 20, olet tylsä. Jos saat , rohkeutta! Jos saat , olet järkevä. Jos saat , olet teini. Jos saat , olet pahis. Jos saat , rauhotu! Jos saat yli 90, olet nuorisorikollinen. Ruksaa kohta, jos mainittu asia kuuluu elämääsi. Pisteiden yhteenlaskettu summa kertoo aikuisuutesi todellisen asteen. Playstation -1 Myös muut pelikonsolit ja tietokonepelit lasketaan, jos pelaat niillä aktiivisesti.

Irtokarkit itselle -1 Pummaaminen -1 Myös pummilla matkustaminen lasketaan. Jos olet viimeisen kahden vuoden aikana ottanut kapakasta laittomasti haltuusi tuoppeja, tuhkakuppeja, maljakoita, wc-paperia tai aterimia, saat myös miinuspisteen.

D Olet nuoruutesi kukoistuksessa, mutta älä huoli: Pysy juuri tuollaisena, älä ikinä muutu! Ei tämä näytä siltä paikalta mihin viimeksi jäin Dnii varmaa Oon niin vitun huippumalli haussa!!! Montako kuppia tällä hetkellä pöydällä sinun syystäsi? Miltä kätesi tuoksuvat tällä hetkellä? Montako tyynyä on sängyssäsi? Musta pyöreä pöytä Onko huoneessasi valot päällä?

Mitä äitisi sanoi sinulle viimeksi? Mitä ruokaa mielesi tekee tällä hetkellä eniten? Oliko kyseinen mielihalusi kotiruokaa vaiko roskaruokaa? Millainen mieliala tällä hetkellä? Minkäväriset silmät sinulla on? Minkäväriset niiden todellisuudessa haluaisit olevan? Jos sinulle annettaisiin 50 euroa, mihin veisit mielitiettysi syömään? Piirre, joka täytyy ehdottomasti löytyä vastakkaisesta sukupuolesta?

Jos veisit rakkaallesi kukkia, mitä kukkia ne olisivat? Sarkastisuus, tosin osa ei ymmärrä sitä ja ottaa nokkiinsa.. Keltanen, ruskee, musta, valkonen, sähkön sininen, maaston vihree, punanen Omena tai kirsikkapuu Miten päin vessapaperirulla kuuluu telineeseen? Missä asennossa yleensä nukut?

Mitä suosittua lemmikkieläintä et missään nimessä haluaisi? Oletko lihansyöjä vai kasvissyöjä? Oletko nyt aivan varma? Oliko juuri ajattelemasi asia jokin, joka huolestuttaa sinua? Mikä tekisi sinut nyt iloiseksi? EN, hyi YÖK Millaiset vaatteet ovat mielestäsi tyylikkäitä tytöillä? Paljonko rahaa varaat mukaan, jos shoppailet? Tuntuuko yleensä, että valinnanvaraa on liian vähän? Luotatko siihen mitä lääkärit sanovat?

Ovatko vanhemmat mielestäsi liian tiukkoja? Pina colada wundis, se on hyvän tuoksunen: Tekisikö mielesi hyppiä pitkin seiniä? Tekisikö mielesi ajella autolla?

Tekisikö mielesi käydä kaupassa? Tekisikö mielesi tehdä kärrynpyörä? Tekisikö mielesi rapsuttaa mahaa? Tekisikö mielesi jonkun luokse? Tekisikö mielesi mennä jonkun kanssa peiton jooo Tekisikö mielesi painautua jotakuta vasten?

Tekisikö mielesi raikkaaseen ulkoilmaan? Tekisikö mielesi haukkua joku pystyyn? Tekisikö mielesi mennä pienelle kerälle? Tekisikö mielesi tulla kaapatuksi? Tekisikö mielesi uida jäisessä meressä? DÄÄM jäät lähti jo D; Tekisikö mielesi olla kala?? Tekisikö mielesi pelata rynttämyllyä? Tekisikö mielesi ettei tekisi mitään mieli? Et kai omista vaaleanpunaista Dakinen reppua? D Onko äitisi koskaan käskenyt sinua pukeutumaan normaalimmin?

D Mitä tekisit e: D Oletko koskaan ostanut karkkia yli 5e: Minkä ruuan hajulle meinaat oksentaa? D Haluaisitko että olisi jo kesä? D Mitä kirjoja olet lukenut enemmän kuin kaksi kertaa?

D Sano joku hyvin kaunis ihminen? D Onko huoneesi sekainen? D Ulkona on hieno sää, miksi istut koneella? D Oletko koskaan lyönyt ketään?

D Mikä sinusta ei ainakaan tule isona? D Pidätkö puhelinta öisin kiinni? S Syötkö nyt purkkaa? D Mitä luulet äitisi ajattelevan sinusta?

D koska viimeksi olet sanonut jollekkin jotain kaunista? Negatiiviseen uskonnonvapauteen liittyen tuomioistuin on painottanut yksilön oikeutta olla tuomatta esiin omaa vakaumustaan ja valtion pidättäytymistä omalla toiminnallaan aiheuttamasta - välittömästi tai välillisesti - tilanteita, joissa henkilön vakaumus paljastuu.

Esimerkiksi Grzelak-tapauksessaan Grzelak v. Tuomioistuin antoi arvioinnissaan erityistä painoa sille, että kysymys oli Puolan kaltaisesta maasta. Tuomioistuin ei sen sijaan pitänyt ongelmallisena sitä, että puolalaisessa järjestelmässä uskonnon ja etiikan opetus oli eriytetty.

Suomessa ylimmät laillisuusvalvojat ovat eräissä ratkaisuissaan käsitelleet uskonnon harjoittamista kouluissa. Apulaisoikeuskansleri Puumalainen on Apulaisoikeuskanslerin näkemyksen mukaan kouluissa nykyisessä muodossaan järjestettävät uskonnolliset tilaisuudet ovat ongelmallisia julkisen vallan neutraalisuuden sekä yhdenvertaisuuden edistämisvelvollisuuden näkökulmasta.

Apulaisoikeusasiamies Pajuoja on 5. Apulaisoikeusasiamies viittaa myös aikaisempaan vastaukseensa, jossa hän oli pitänyt selvänä, että koulussa opettajan johdolla päivittäin lausuttavaa ruokarukousta voidaan puolestaan pitää uskonnon harjoittamisena.

Tämän vuoksi apulaisoikeusasiamiehellä ei ollut huomauttamista koulutoimen ohjeesta, jonka mukaan ruokarukoukset tulee korvata esimerkiksi yleisellä rauhoittumisella ja ruokahetken kunnioittamisella. Perustuslakivaliokunnan mielestä perustuslaista tai Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännöstä ei johdu vaatimusta poistaa koulun toiminnasta kaikkea uskontoon viittaavia elementtejä sisältävää ainesta.

Pitkälle viety uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen ei valiokunnan mielestä myöskään edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta. Sen sijaan koulujen toiminnassa ja niitä koskevassa ohjauksessa on tärkeää ottaa huomioon keskeiset Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännöstä ilmenevät periaatteet, kuten indoktrinaation kielto, julkisen vallan neutraalisuuden vaatimus sekä uskonnollinen suvaitsevaisuus ja moniarvoisuus.

Edellä esitetyn valossa perustuslakivaliokunta ei näe tarvetta muuttaa kantaansa koulun perinteisten juhlien osalta. Tällaisia juhlia ei siten esimerkiksi niihin mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta voida pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavina tilaisuuksina.

Perustuslakivaliokunta katsoo, että muitakin vastaavia sinänsä uskonnollista alkuperää olevia traditioita voi sisältyä koulun perinteisiin juhliin. Perustuslakivaliokunta ei liioin pidä uskonnon ja omantunnon vapauden kannalta ongelmallisina vuotuisia, esimerkiksi juhlapyhien viettoon liittyviä jumalanpalveluksia tai muita vastaavia uskonnon harjoittamiseksi katsottavia tilaisuuksia, joista tiedotetaan etukäteen ja joihin osallistuminen on kaikille vapaaehtoista.

Sellaiset uskonnon harjoittamiseksi katsottavat tilaisuudet esim. Jos koulussa järjestetään uskonnollisia päivänavauksia, tulee myös näiden ajankohdista tiedottaa etukäteen, ja samalla huolehtia, että jokaisella on mahdollisuus olla osallistumatta näihin tilaisuuksiin.

Perustuslakivaliokunnan mielestä on kaiken kaikkiaan olennaista, että oppilaalle tai hänen huoltajalleen jää todellinen ja aito vapaus valita, osallistuuko oppilas uskonnollista ainesta sisältäviin koulun tilaisuuksiin.

Koulujen on tilaisuuksien aikana mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa. Lisäksi julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan se, että tilaisuuksiin osallistumisesta tai osallistumatta jättämisestä ei aiheudu oppilaalle leimautumista tai muita haitallisia seurauksia. Koska uskonnot ovat jotain, mikä on tarpeetonta ja useimmiten haitallista, uskontojen tilalle ei tarvita yhtään mitään.

Kokonaan eri asia on se, että ns. Opetushallituksen työryhä näyttää karsivan elämänkatsomustiedon opetuksesta sen mitättämän määrän uskontokuntiin kuulumattomille tarpeellista tietia, mitä siinä on ollut tähän asti.

Kristityt kiusaavat tällä tavalla uskontokuntiin kuulumattomia koululaisia, ja Vapaa-ajattelijain liitto hurraa. Parempi varmuus asiasta saadaan vuoden lopulla, kun tutkijat ovat saaneet analysoitua polarisaatiotiedot ESA: Vain kuukausi sitten John Kovac in johtama Harvardin yliopiston tutkimusryhmä raportoi löytäneensä gravitaatioaallot. Uutinen levisi nopeasti, sillä löytö nimettiin vuosisadan tiedeuutiseksi ja Kovac tulevaksi nobelistiksi.

Kovacin tutkimusryhmä mittasi niin sanotun kosmisen taustasäteilyn polarisaatiota Etelämantereella sijaitsevan BICEP2-teleskoopin avulla. He löysivät polarisaatiosta kierteisyyden, jota he pitivät vahvana todisteena maailmankaikkeuden ensimmäisen sekunnin alkuhetkien tapahtumista. Pienen hetken ajan maailmankaikkeus laajeni valonnopeuttakin vikkelämmin ja sysäsi liikkeelle hurjan gravitaatioaaltojen vyöryn, joka jylläsi avaruudessa vielä, kun maailmankaikkeus oli vuoden ikäinen ja kosminen taustasäteily syntyi.

Havaitut jäljet olivat jopa paljon selvempiä kuin tutkijat olivat odottaneet. Gravitaatioaallot ovat olennainen osa fysiikan perusteorioita, mutta aikaisemmin niitä ei ole havaittu. Kalifornialaisen Stanford-yliopiston Philipp Mertsch kuitenkin huomasi löydön olevan ristiriidassa oman galaktista pölyä koskevan tutkimuksensa kanssa. Oikeusministeriön työryhmä on saanut valmiiksi ehdotuksensa tuomioistuimia ja tuomareita koskevan lain sisällöstä.

Laki on yhteinen kaikille tuomioistuimille. Lakiuudistuksessa muun muassa korostettaisiin tuomioistuinten vastuuta toimintansa järjestämisestä. Työryhmä ehdottaa myös, että Jumalan nimeen vannottavasta tuomarin valasta luovuttaisiin. Tähän mennessä tuomarin tehtävään ryhtymistä on edeltänyt tuomarin vala tai sitä vastaava vakuutus. Tuomarin valan sanamuodosta säädetään oikeudenkäymiskaaressa. Sanamuoto on alkuperäisessä, vuodelta periytyvässä muodossa.

Työryhmä esittää, että tuomarin valan korvaisi tästä eteenpäin aina tuomarin vakuutus. Tätä perustellaan sillä, että tuomarin tehtävä on maallinen. Työryhmän mukaan ehdotus on sopusoinnussa uskonnonvapauden periaatteen kanssa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on ratkaisukäytännössään todennut, ettei ole hyväksyttävää, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa antaessaan.

Ratkaisu on annettu todistajan valasta, mutta työryhmä katsoo, että perusteet ovat sovellettavissa myös tuomariin. Todistajan valasta luopumista on vastaavista syistä ehdotettu vuonna Esityksessä ehdotetaan, että tuomarin vakuutuksen kaavasta säädettäisiin tuomioistuinlaissa. Se annettaisiin kunnian ja omantunnon kautta, kuten uudistettu todistajan vakuutus. Mietin eilen tätä saarnaa valmistellessani, mitä ei koi syö, ruoste raiskaa ja varkaat varasta. Ajattelin, että muovit ovat sellainen pahake, etteivät ne kelpaa edes varkaille vaan lähinnä kaatopaikoille.

Eilen iltapäivällä joku mies yritti varastaa pyykkipoikia pihallatamme. Hän jäi kiinni ja palautti pyykkipopojat. Toinenkin outo tapaus sattui eilen. Welhon maksukanavakortti lakkasi toimimasta. Asiakaspalvelun puhelin oli mennyt kiinni jo kello Sitten soitti myyntimies, joka yritti myydä lisää kanavia. Opetushallitus on julkistanut luonnoksen peruskoulun elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi.

Ensimmäisellä ja toisella luokalla pohditaan kertomuksia maailman synnystä? Eikö maailman syntyä tunneta tieteellisesti? Kreationismi tuli Suomen peruskouluihin ja ensimmäisenä elämänkatsomustietoon! Taustalla on tietysti humanistien ja Vapaa-ajattelijain liiton pyrkimys hävittää oppiaine ja siirtyä Ruotsin, Norjan ja Britannian mallien mukaiseen kaikille pakolliseen uskonnon opetukseen.

Muilta osin ehdotus on niin ympäripyöreä, että uskonnon opettajat voivat opettaa mitä tahansa. Teologian kandidaatti, opetusneuvos Pekka Iivonen. Tauastalla on vanhenneen ja kuolleen Pekka Elon kirkollismielistyminen ja suunnittelun johdon siirtyminen teologi Pekka Iivoselle.

Ei ole kauan siitä, kun Pekka Ivonen puhui television pääuutislähetyksessä elämänkatsomustiedosta halventavasti. Italiassa on noussut kohu kardinaalin loistoasunnosta, joka on räikeässä ristiriidassa paavi Franciscuksen vaatimuksista "köyhästä kirkosta", uutistoimisto AFP kertoo. Perinteisessä puheessaan pääsiäissunnuntaina Franciscus sanoi, että maailman nälkäongelmaa pahentaa osaltaan "suunnaton tuhlaavaisuus, josta me kaikki olemme vastuussa".

Kardinaali Tarcisio Bertone on muuttamassa uuteen neliömetrin kokoiseen asuntoon. Tärkein syys on se, että Helsingin Sanomat ja Petri Karisma kannattavat Ruosin, Norjan ja Britannian mallin mukaista kaikille pakollista uskonnon opetusta. Toinen syy on se että Helsingin Sanomat halusi tänään mielistellä valtakunnan tyhmälistöä väittämällä, että Uuden testamentin Jeesus on ollut olemassa. Helsingin Sanomilla ei ole mitään uudia todisteita Jeesuksen olemassaolosta.

Ainakaan Jeesus-seminaarin jäsen, kaksinkertainen jumaluusopin tohtori Robetr M. Jos Jeesuksen olemassaolosta löytyisi uusia todisteita, se olisi maailmansensaatio pelkästään eikä Helsingin Sanomain pääsisäisjuttu. Jeesus ei ole juutalainen nimi.

Sitä vastaa juutalainen nimi Joshua. Joshua -nimisiä on edelleen olemassa. Uusi testamentti on kokoelma vanhoja taruja. Price ei ole löytänyt siitä mitään omaperäistä. Petri Karisma oli tappeleva öykkäri jo lapsenakin. Pääsiäisviikon haastattelu, Helsingin Sanomat Petri Karisma ei ole antanut anteeksi isälleen, joka löi. Opettajana hän käyttää aikansa syrjäytymisen ehkäisemiseen, vapaa-aikanaan hän vastustaa uskontoa. Laskuharjoitinta on viimeksi päivitetty Löydät sen napauttamalla  tästä.

Kun laskuharjoitusten tekijä on melkein edesmennyt matemaatikko, pyydän ilmoittamaan mahdollisista painovirheistä osoitteeseen. Suomessa on melko turhaa yrittää keskustella Ukrainan tilanteesta. En tee sitä nytkään, mutta haluan kuitenkin tuoda esiin joitain tosiasioita. Ukrainassa vallan kaapannut helluntailaispastori tekee näköjään täsmälleen niin kuin Obama määrää.

Joskus Obaman lausunnot tulevat Suomeen myöhässä, mutta seuratkaapa niitä. Viktor Janukovitsh valittiin Ukrainan presidentiksi täpärästi venäläisen vähemmistön äänillä.

Hänellä ei ole koskaan ollut Ukrainan armeijan tukeaa. Jos olisi ollut, hän olisi voinut helposti hajoittaa mielenosoitukset. Janukovitshilla oli omia joukkoja, ja kun ne eivät riittäneet, Janukovtitshin oli pakko lähteä.

Nyt, kun Ukrainan armeija on Krimin selkkauksen tuloksena menettänyt merkittävän osan laivastoaan ja ilmavoimiaan, Yhdysvaltain sotateollisuus herää johtamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa. Valitettavasti Ukrainalla ei ole rahaa ostaa amerikkalaista sotakalustoa.

Olen joskus sanonut, että Boris Jeltsinin suorittama vallankaappaus Neuvostoliitossa oli sotilasvallankaappaus. Jeltsin julisti parlamentteineen Venäjän eronneeksi Neuvostoliitosta vasta sen jälkeen, kun neuvostoarmeijan johto oli antanut hänelle siihen luvan.

Neivostoliiton armeija melkein romutettiin Jeltsinin aikana, ja kenraaleita on mahtanut jälkeen päin harmittaa se, että he päästivät Jeltsinin valtaan. Koska Täälönlahden pohja on tutkittu, jaon todettu, että siellä on kymmenien metrien myrkkykerros, voi vain ihmetellä, miten Helsingin Sanomain toimittajat voivat puhua lahden ruoppaamisesta.

Vähäiselle etelärannan tyhjälle alueelle voitaisiin istuttaa talkootyönä ja lahjoituksina koivuja. Koivu elää noin satavuotaiaaksi, minkä jälkeen myrsky voi kaataa sen. Noin viisikymmentä vuotta sitten yritin saada julkisuutta sille, että uskontonumerot vaikuttavat keskiarvoon ja haittaavat uskontoa opiskelemattomien menestystä elämässä. Martin Scheininin esitys on siis melko paljon ajastaan jäljessä ja siihen sisältyy selvä vaara.

Uskonnonopetushallituksen tarvitsee vain Aulis Pitkälän johdolla laitattaa todistukseen luettelo katsomusaineista, joista annetaan numero yksilöimättä sitä, mistä aineesta se on annettu, ja ongelma on muodollisesti korjattu. Ongelma ei kuitenkaan ole tällä korjattu, sillä numeroa vaille jäävät ne, jotka eivät osallistu edes elämänkatsomustiedon opetukseen.

Ainoa oikea ratkaisu on, että mielipideaineiden arvosanat kielletään perustuslain vastaisina. Valitettavasti meillä ei ole sellaista oikeuden ylimmäistä valvojaa, joka tekisi näin. Seksuaalivähemmistöjä edustava järjestö kokee kirkon kääntäneen selkänsä osalle jäsenistään. Piispojen enemmistö olisi hyväksynyt homojen vihkimisen kirkossa. Ulkomaat Homot eivät jatkossakaan saa avioitua kirkossa Norjassa. Norjan luterilaisen kirkon kirkolliskokous päätti tänään tiistaina äänin 64 — 51, ettei homojen kirkollista vihkimistä sallita.

Kirkko ei tarjoakaan kaikille jäsenilleen sitä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, jotta nämä toivovat, seksuaalivähemmistöjä edustavan järjestön puheenjohtaja Bård Nylund totesi pettyneenä Norjan yleisradioyhtiölle NRK: Norjan kirkossa on keskusteltu siitä, pitäisikö vihkimisoikeudesta luopua kokonaan. Norja antoi vuonna yhtenä ensimmäisistä Euroopan maista homoille oikeuden avioitua ja adoptoida lapsia. Ke­sä oli kah­te­na vuo­te­na pe­räk­käin jää­nyt tu­le­mat­ta ja muut­tu­nut li­ki­pi­täen tal­vek­si.

Ilmeisesti suvivirttä pakottavat koulujen ohjelmaan sellaiset hupsut jotka uskovat taikauskoisesti että nälkävuodet palaavat jolleivät koululaiset veisaa kesän kynnyksellä suvivirttä, sitä laulettua lepytysrukousta kristinuskon julmalle jumaluudelle. Suvivirsi on tässä vain välikappale ja esimerkki. Toki tunnistan, että se on uskiksille helppo sellainen koska se tuntuu harmittomalta ja sillä on helppo yrittää osoittaa toista mieltä olevia ahdasmielisiksi.

Kyse on kuitenkin laajemman ilmiön yhdestä nurkasta. Oikeat ateistit ovat sitä mieltä, että kouluissa ei pidä laulaa suvivirttä siitä syystä, että sen nimi on suvivirsi. Koko suvivirttä ei ole syytä kieltää, sanoo apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen HS: Susanna Reinboth Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ymmärtää ihmisten suhtautuvan tunteella suvivirteen. Su­vi­vir­si-­ko­hu tu­li apu­lai­soi­keus­kans­le­ri Mikko Puumalaiselle puun ta­kaa. Hä­nen pa­rin vii­kon ta­kai­nen pää­tök­sen­sä kou­lu­jen us­kon­nol­li­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta ei ni­mit­täin edes kos­ke­nut su­vi­virt­tä ei­kä var­sin­kaan sen kiel­tä­mis­tä.

Sen ta­kia oli jos­sain mää­rin yl­lät­tä­vää, mi­ten me­dia läh­ti ra­ken­ta­maan reak­tioi­ta ni­me­no­maan su­vi­vir­ren ym­pä­ril­le", Puu­ma­lai­nen to­teaa. Pää­tök­ses­sä oli ky­se kou­lu­jen us­kon­nol­li­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta, siis esi­mer­kik­si aa­mu­har­tauk­sis­ta ja ju­ma­lan­pal­ve­luk­sis­ta. Puu­ma­lai­sen mu­kaan täl­lai­sia ti­lai­suuk­sia on yhä vai­keam­paa jär­jes­tää kou­lus­sa niin, et­tä yh­den­ver­tai­suus ja us­kon­non­va­paus to­teu­tui­si­vat.

Sen vuok­si voi­si ol­la jo­pa pe­rus­tel­lum­paa luo­pua niis­tä ko­ko­naan. Su­vi­vir­ren lau­la­mi­seen kou­lu­jen ke­vät­juh­lis­sa on sen si­jaan ot­ta­nut kan­taa edus­kun­nan apu­lai­soi­keu­sa­sia­mies Jussi Pajuoja vii­me syk­sy­nä. Hä­nen mu­kaan­sa vir­ren kak­si en­sim­mäis­tä sä­keis­töä ei­vät ole ko­ros­tu­neen us­kon­nol­li­sia, jo­ten ne voi­daan lau­laa il­man, et­tä ke­vät­juh­laa pi­de­tään us­kon­nol­li­se­na.

Tä­mä oli myös Puu­ma­lai­sen pää­tök­sen pe­rus­ta­na. Us­kon­to­kun­tia oli­si Puu­ma­lai­sen mu­kaan hy­vä kuul­la sen mää­rit­te­le­mi­ses­sä, mi­kä on us­kon­non­har­joit­ta­mis­ta ja mi­kä ei. Esi­mer­kik­si kir­kol­lis­ko­kous on vuon­na mää­ri­tel­lyt, mit­kä kri­tee­rit vir­ren tu­lee täyt­tää, et­tä se pää­see vir­si­kir­jaan. Su­vi­vir­si on sin­ne kel­van­nut. Ei­hän vir­si­kir­jas­sa mi­tä ta­han­sa lau­lu­ja tie­ten­kään ole.

Tä­män vä­lit­tä­mi­nen jul­ki­suu­teen on kui­ten­kin vai­keaa täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa, jos­sa on ai­ka voi­ma­kas tun­ne­la­taus. On Uk­rai­naa, ta­lousk­rii­siä ja ke­hys­pää­tök­siä.

Nyt on kir­jat­tu jo yli sa­ta kan­te­lua Puu­ma­lai­sen te­ke­mäs­tä pää­tök­ses­tä. Kan­te­luk­si kir­ja­taan kaik­ki kir­joi­tuk­set, jot­ka si­säl­tä­vät ar­vos­tel­tua vi­ra­no­mais­ta koh­taan. Pa­lau­te ei sen­tään ole ol­lut pelk­kää ra­paa, vaan myös kan­nus­tus­ta on tul­lut.

Var­sin­kin van­hem­mat ja opet­ta­jat ovat ker­to­neet ko­ke­muk­siaan sii­tä, kuin­ka vai­keaa us­kon­nol­li­sia ti­lai­suuk­sia on jär­jes­tää kou­lus­sa. Esi­mer­kik­si 9-­luok­ka­lai­nen nuo­ri oli ker­to­nut, et­tä hä­nen kou­lus­saan tu­lee kes­kus­ra­dios­ta pa­ri ker­taa kuu­kau­des­sa aa­mu­har­taus.

Op­pi­las ar­ve­li, et­tä opet­ta­ja vain nau­rai­si, jos hän kiel­täy­tyi­si kuun­te­le­mas­ta si­tä. Vält­tyäk­seen har­tau­den kuu­le­mi­sel­ta hä­nen pi­täi­si kai­ken li­säk­si men­nä pi­hal­le as­ti, sil­lä kes­kus­ra­dio kuu­luu käy­tä­vään ihan yh­tä hy­vin kuin luok­kaan­kin. Tä­mä on Puu­ma­lai­sen mu­kaan hy­vä esi­merk­ki käy­tän­nön vai­keuk­sis­ta.

Se ei voi jär­jes­tää asioi­ta niin, et­tä ne ovat yh­del­le us­kon­to­kun­nal­le hy­vin, ja muut so­peu­tu­vat. Val­tion pi­tää ol­la vä­lit­tä­vä, so­vit­te­le­va, ta­sa­pai­not­ta­va ja vas­ta­koh­tai­suuk­sia lie­ven­tä­vä", Puu­ma­lai­nen ko­ros­taa. Yh­den us­kon­to­kun­nan suo­si­mi­nen ei ole hy­väk­syt­tä­vää edes pe­rin­tei­den ta­kia, Puu­ma­lai­nen sa­noo. Eu­roop­pa on muut­tu­nut, ja niin on Suo­mi­kin.

Nel­jän­nes suo­ma­lai­sis­ta ei kuu­lu evan­ke­lis-­lu­te­ri­lai­seen kirk­koon. Suo­mi ei voi myös­kään va­paas­ti päät­tää näis­tä asiois­ta it­se, vaan Eu­roo­pan ih­mi­soi­keus­tuo­miois­tui­men EIT tuo­miot ra­joit­ta­vat har­kin­ta­val­taa.

EIT on ko­ros­ta­nut, et­tä ih­mi­sel­lä on oi­keus ol­la pal­jas­ta­mat­ta va­kau­mus­taan. Sen vuok­si val­tio ei saa luo­da ti­lan­tei­ta, jois­sa ih­mi­nen on vel­vol­li­nen niin te­ke­mään. Puu­ma­lai­nen ha­luaa ope­tus­hal­li­tuk­sen ar­vioi­van, on­ko oh­je kou­lu­jen us­kon­nol­li­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta vuo­del­ta ajan ta­sal­la. Suo­ria neu­vo­ja ope­tus­hal­li­tuk­sel­le Puu­ma­lai­nen ei an­na. Päättänyt odottaa valiokunnan näkemystä koulujen uskonnollisista tilaisuuksista ja sen jälkeen odotettavissa taas vaikka mitä viivästystä.

Samaan aikaan, Aulis Pitkälä on ollut järjestelemässä luyerilaisille seurakunnille pääsyä kouluihin ensi syksynä järjestämään seurakuntavaalejaan koulupäivien aikana. Pitkälän tällä seurakuntahankkeella on ollut paljon enemmän kiirettä hänen aikataulussaan. Niinpä Opetushallitus ei ole toistaiseksi ole tehnyt uusia linjauksia koulujen uskonnollisista tilaisuuksista. Pääjohtaja Aulis Pitkälä sanoo, että Opetushallitus haluaa ensin kuulla eduskunnan perustuslakivaliokunnan näkemyksen.

Valiokunnan on määrä kuulla huomenna asiantuntijoita. Laillisuusvalvoja, Apulaisoikeuskansleri on kehottanut Opetushallitusta tarkistamaan ohjeistustaan.

Hän katsoi parin viikon takaisessa ratkaisussaan, että koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta ongelmallisia. Nyt on nähty että eräille Opetushallituksen päättäjille heidän uskontonsa ja uskonnon suosiminen menee ylitse sen mitä velvoitteita johtuu laista ja mistä laillisuusvalvojat huomauttavat.

Opetushallitus on tiedottanut uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä kouluissa vuonna Vaikka Opetushallituksella ei ole toimivaltaa antaa lupaa uskonnonharjoittamiseen kouluissa, Opetushallituksen vuoden linjauksen mukaan mukaan koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia kuten päivänavauksia ja jumalanpalveluksia. Useimmiten kouluissa painostetaan kaikkia osallistumaan niihin tilaisuuksiin - ja päästäkseen olemaan osallistumatta, pitää paljastaa koulun tietoon että ei suostu harjoittamaan uskontoa.

Reinbothin haastattelema Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kummastelee perustuslakivaliokunnan järjestämää kuulemista apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen parin viikon takaisesta uskontopäätöksestä. Puumalaisen mukaan aamuhartauksia, jumalanpalveluksia ja muita uskonnollisia tilaisuuksia on yhä vaikeampaa järjestää koulussa niin, että yhdenvertaisuus ja uskonnonvapaus toteutuisivat. Sen vuoksi voisi olla jopa perustellumpaa luopua näistä kokonaan.

Perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä on varsinaisesti oikeuskanslerinviraston kertomus vuodelta Kuuleminen asiasta päättyi jo kolme viikkoa sitten, mutta apulaisoikeuskanslerin päätöksen jälkeen päätettiin kutsua uusia asiantuntijoita kuultaviksi, vaikka tässä ei ollenkaan kyse vuonna tehdystä kanslerin päätöksestä vaan vuoden päätöksistä. Kuuleminen ei siis koske oikeasti valiokunnan nyt käsiteltävää asiaa.

Lisäksi kuultavina on opetushallituksen sekä opetusministeriön ja oikeusministeriön edustajia. Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä ja lainoppinut kouluneuvos Ulla Vanttaja. Entinen professori Mikael Hidén on luterilaisen kirkon Helsingin Munkkiniemen seurakuntaneuvoston jäsen. Mielestämme Aulis Pitkälä voitaisiin näytösoikeudenkäynnissä istuttaa syytetyn penkille.

Opetushallituksella ei ole toimivaltaa antaa kouluille lupaa uskonnonharjoittamiseen. Väärin on istuttaa syytettyjen penkille kansleri Mikko Puumalainen, mitä uskonnollisen oikeiston kansanedustajat nyt yrittävät. Valtiosääntöoikeuden tutkija Johannes Heikkonen kirjoittaa Valtiosääntöoikeudellisen Seuran Perustuslakiblogissa Koulujen järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin kriittisesti suhtautuva ratkaisu on paitsi käynnistänyt vilkkaan kansalaiskeskustelun myös saanut täystyrmäyksen poliittiselta eliitin suunnalta.

Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan aiemmat puheenjohtajat Ben Zyskowicz ja Kimmo Sasi ja nykyinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä, kaikki kokoomuspuolueesta, älähtivät tuoreeltaan apulaisoikeuskanslerin kannanotosta vaatien suvivirren säilyttämistä kouluissa. Juuri kysymys virsilaulun veisuusta onkin noussut julkisen keskustelun polttopisteeseen, vaikka apulaisoikeuskanslerin päätöksessä on ennen muuta esillä paljon laajempi kysymys uskonnon nivoutumisesta osaksi opetusta ja koulukäyntiä.

Toistaiseksi julkisuudessa käyty keskustelu onkin ollut hyvin harhaanjohtavaa eikä ole tehnyt oikeutta päätökselle. Suosittelen huolellista tutustumista itse päätökseen ja apulaisoikeuskanslerin haastatteluun Yleisradiossa kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mistä apulaisoikeuskansleri ratkaisussa on oikeastaan kysymys.

Julkinen keskustelu suvivirren ympärillä on ollut oikeudellisessa mielessä ongelmallista myös toisesta syystä. Se on ollut omiaan siirtämään keskustelun painopistettä uskonnon vapaudesta ja sitä koskevasta julkisen vallan turvaamisvelvollisuudesta kohti kysymyksiä siitä, mitä kukin kansalainen, poliitikko tai muu ryhmä suvivirren uskonnollisuudesta ajattelee. Vastaava kysymyksenasettelu on hallinnut myös aiempia oikeudellisia käytäntöjä, joissa kysymyksen avoimuus on puolestaan mahdollistanut tarkoitushakuiset vastaukset.

Niinpä perustuslakivaliokunta saattoi vuonna katsoa, että koska juhla­traditiot ovat osa suomalaista kulttuuria, ei niitä voitu esimerkiksi tällaiseen juhlaan sisältyvän virren vuoksi pitää uskonnonvapauden kannalta ongelmallisina. Tällainen tarkasteluperspektiivi on kuitenkin sekä mieletön että harhaanjohtava.

Yhtäältä jokainen pyrkimys redusoida suvivirsi vain kulttuuriksi tai uskonnoksi johtaa kokonaisuuden kannalta kestämättömään lopputulokseen. Suvivirsi on uskonnollisesti tärkeä laulu, jolla on selvästi tärkeä kulttuurinen merkitys. Se ei ole vain joko uskontoa tai kulttuuria, vaan aidosti molempia. Toisaalta tällainen tarkastelutapa johtaa myös ajattelemaan, että yksilöiden uskonnonvapauden suoja pelkistyy koulutyön järjestämisen osalta perustuslaissa ainoastaan negatiivisen uskonnonvapauden suojaan, joka tuottaa yksilöille oikeuden olla osallistumatta omantuntonsa vastaiseen uskonnon tilaisuuteen.

Vaikka myös tämä oikeus on erityisen keskeinen osa uskonnonvapauden suojaa, ei se kuitenkaan ole koulutyön kannalta tämän oikeuden ainoa merkittävä ulottuvuus. Perustuslakivaliokunnan vuoden lausunnon jälkeen kertynyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntö, johon myös apulaisoikeuskansleri ratkaisunsa keskeisiltä osin perustaa, edustaa  juuri tässä mielessä suomalaisessa keskustelussa esiintyviä käsityksiä laaja-alaisempaa tulkintaa uskonnonvapaudesta.

Juuri tästä ratkaisukäytännöstä johtuen apulaisoikeuskansleri on voinut katsoa, että yksittäiselläkin virrellä voi olla merkitystä uskonnonvapauden näkökulmasta, vaikkei yksi virsi —perustuslakivaliokunnan kannan mukaisesti— tilaisuutta muutakaan uskonnon harjoittamiseksi.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen tuottama suoja ei myöskään typisty pelkästään oikeuteen olla osallistumatta omatunnonvastaisiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, vaan se tuottaa jäsenvaltioille  velvollisuuden kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa, että opetus on yhteen sovitettavissa heidän vakaumustensa kanssa. Tämä velvoitteen vuoksi opetuksessa ei voida pyrkiä indoktrinoiviin tavoitteisiin, jotka eivät kunnioita vanhempien uskonnollisia ja filosofisia vakaumuksia. Viime vuosien merkittävin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tätä velvollisuutta ja indoktrinaation kieltoa koskeva ratkaisu on niin sanottu Lautsi-tapaus, jossa oli kyse koulutilan seinälle sijoitetusta krusifiksista, ja siitä, loukkasiko  se uskonnonvapautta ja indoktrinaation kieltoa.

Italian valtio pyrki tapauksen käsittelyssä suvivirren puolesta esitettyjä mielipiteitä muistuttavalla tavalla argumentoimaan sen puolesta, että koulujen seinille sijoitettu krusifiksi oli muodostunut osaksi italialaista kulttuurista traditiota tavalla, joka vähensi sen ongelmallisuutta. Tuomioistuin ei kuitenkaan niellyt tätä väitettä vaan katsoi ihmisoikeusvelvoitteiden kannalta olennaista krusifiksissa olevan sen uskonnollisen puolen.

Meilläkin nyt käytävän keskustelun kannalta huomionarvoisella tavalla tuomioistuin myös korosti edelleen sitä, että, vaikka valtio sai itse päättää miten se traditioitaan esimerkiksi koulussa oppilaille välittää, eivät kulttuuriset traditiot itsessään voineet vapauttaa Italiaa sen ihmisoikeusvelvoitteista.

Sitä, oliko krusifiksi ongelmallinen vai ei, ei siis voitu ratkaista nimeämällä se osaksi kulttuuria, tai viittaamalla sen kuulumiseen italialaisiin traditioihin. Lautsi-ratkaisussa tuomioistuin kuitenkin katsoi, ettei pelkkää ristin pitämistä seinällä voitu Italialaisessa moniarvoisessa kouluympäristössä pitää indoktrinaationa ja näin Italia sai itse päättää sen esillä pitämisestä. Tuomioistuin perusteli ratkaisuaan sillä, että sen käsityksen mukaan koulun seinälle ripustettava risti oli luonteelta passiivinen symboli.

Tällaisenaan se poikkesi erilaisista aktiivisista uskonnollisista symboleista. Esimerkkinä aktiivisesta symbolista tuomioistuin viittasi islaminuskoisen opettajan pitämään huiviin, jonka se oli aiemmassa Dahlab-ratkaisussaan katsonut olevan uskonnonvapauden kannalta ongelmallinen. Vaikka tuomioistuimen tekemää jaottelua ja erityisesti sen esimerkkejä voi perustellusti kritisoida, on erottelussa selitysvoimaa: Pelkästään väittely siitä, mikä on ja mikä ei ole uskonnollista ei siksi  ole Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännön valossa oikeudellisesti kestävää.

Tällainen väittely olisi mielekästä vain tilanteessa, jossa ajattelisimme, että kaikki uskonnollinen olisi poistettava tai edes poistettavissa julkisesta tilasta. Näin ei kuitenkaan ole, eikä tämä myöskään ole uskonnonvapauden tavoitteena. Uskonnonvapaus ei tuota kenellekään oikeutta elää ehdottomassa mielessä sekulaarissa tai neutraalissa yhteiskunnassa tai välttyä uskonnon kohtaamiselta. Se tuottaa kuitenkin oikeuden olla tulematta koulussa julkisen vallan toimesta toteutettavan uskonnollisen indoktrinaation kohteeksi, jollaista koulussa voi aivan sen perusluonteen vuoksi helposti syntyä.

Lautsi-ratkaisun mukaisesti valtioilla on mahdollista tuoda luokkatilassa esiin uskonnollisia elementtejä ilman, että tällaista toimintaa vain sen uskonnollisuuden vuoksi voidaan katsoa kielletyksi. Samalla on tärkeää huomata, ettei tämä mahdollista —edes poliittisten irtopisteiden toivossa— minkä tahansa  uskonnollisten elementtien tuomista koulutyöhön, vaan tuomioistuimen tällaiselle toiminnalle asettamat rajat näyttävät itse asiassa jäävän varsin kapeiksi.

Tältä kannalta näyttää selvältä,  että jo suhteellisen vähäinenkin toiminnallisuus voi astua rajan väärälle puolelle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännöstä on tuomioistuimen uskonnollisissa kysymyksissä jäsenmaille salliman varsin laajan harkintamarginaalin valossa vaikeampi tehdä yleisiä johtopäätöksiä kuin monien muiden sopimuksen turvaamien oikeuksien kohdalla. Näin pelkästään siksi, että jo ratkaisujen lopputulemien valossa tuomioistuin näyttää katsoneen monissa tapauksissa varsin suotuisasti valtioiden omia kantoja. Saku Mantere on Hanken Svenska handelshögskolanin johtamisen professori ja johtamisen laitoksen esimies.

Mantere on Aalto-korkeakoulusäätiön hallituksen jäsen ja Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja. Mantere on kansainvälisesti tunnettu organisaatioteorian ja strategisen johtamisen tutkija, jonka töitä on julkaistu alan johtavissa aikakausjulkaisuissa. Hänellä on useita kansainvälisiä tieteellisiä luottamustehtäviä. Mantere on toiminut Liberan hallituksessa vuodesta lähtien. Kirkonmiesten puheisiin on viime aikoina ilmestynyt negatiivisen uskonnonvapauden peikko.

Kommentoidessaan kansalaisaloitetta uskonnollisen ja vakaumuksellisen tasa-arvon puolesta Espoon piispa Tapio Luoma väittää HS Mielipide Nyt teh­dyn kan­sa­lais­aloit­teen taus­tal­la vai­kut­taa sel­lai­nen us­kon­not­to­muu­dek­si ni­mi­te­tyn va­kau­muk­sen muo­to, jo­ka ajaa oman us­kon­non­va­paus­kä­si­tyk­sen­sä, niin sa­no­tun ne­ga­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den, to­teu­tu­mis­ta yh­teis­kun­nas­sa.

Se ei ole neut­raa­li asen­ne us­kon­toa, kirk­koa ja us­kon­non yh­teis­kun­nal­lis­ta mer­ki­tys­tä koh­taan. Negatiivinen ja positiivinen vapaus ovat käsitteitä, jotka filosofi ja yhteiskuntatieteilijä Isaiah Berlin esitti virkaanastujaisluennossaan Oxfordin yliopistossa vuonna Negatiivinen vapaus vapaus jostakin edustaa tilannetta jossa valtiovalta jättää kansalaisen rauhaan tekemään mitä haluaa ja mihin pystyy. Positiivinen vapaus vapaus johonkin puolestaan perustuu ajatukseen, että kansalaisilla on tiettyjä peruuttamattomia oikeuksia joiden toteutuminen edellyttää valtiovallan tukea.

Viimeaikainen keskustelu kuntien lakisääteisistä tehtävistä on keskustelua positiivisen vapauden rajoista, siitä mihin jokaisella kuntalaisella tulee olla oikeus varallisuudestaan riippumatta. Negatiivinen uskonnonvapaus on kirkonmiesten mukaan siis ateistisen maailmankatsomuksen yritys vallata katsomusten kenttä — varoittavaksi esimerkiksi nostetaan mielellään edesmennyt Neuvostoliitto, jossa valtio rajoitti uskonnonharjoittamista.

Kansalaistensa vapautta arvostavassa yhteiskunnassa ainoaksi valistuneeksi vaihtoehdoksi jää siis positiivinen uskonnonvapaus vapaus uskontoon. Ateisti saa oikeuden katsomukseensa siinä missä kristitty, muslimi tai mormoni. Ajatus ateismista lähtökohtaisesti poliittisena toimintana on vähän samanlainen, kuin homoseksuaalisuus heteroseksuaalisen perheinstituution romuttamiseen tähtäävänä kumouksellisena toimintana.

Liberaalina ajattelijana Berlin varoittaa positiivisen vapauden asettamisesta negatiivisen edelle yhteiskunnan rakentamisen periaatteena. Yksilöllä tulee olla viime kädessä oikeus määritellä mihin hän vapautensa rakentaa.

Positiivisen vapauden ylivallan uhkakuvana on holhousvaltio, joka määrittelee mitä kansalaisten tulee haluta varmistaessaan näiden vapauksien toteutumista. Ultra Bra —yhtye virnuilee tällaiselle holhousyhteiskunnan irvikuvalle laulussaan Me yhtenäistämme:.

Negatiivisen vapauden periaatteen mukaan yhteiskunnan vallankäytön instituutiot on rakennettava tavalla, joka jättää yksilölle oikeuden oman tahtonsa rakentamiseen ilman ulkoista holhousta. Berlinin mukaan positiivista vapautta rakentavilla instituutiolla korjataan yksilöiden lähtökohtien erosta johtuvaa epätasa-arvoa, mutta silloin kun ne alkavat holhota yksilöä kertomalla tälle mitä hänen tulisi haluta, ollaan siirtymässä totalitarismiin.

Yksi positiivisen vapauden irvikuvista on Pohjois-Korean viimeisen vaalitapa, jossa kussakin vaalipiirissä voi äänestää täsmälleen yhtä ehdokasta. Uskallan siis väittää, että negatiivisella uskonnonvapaudella pelottelevilla kirkonmiehillä on menneet puurot ja vellit sekaisin. Negatiivinen uskonnonvapaus ei ole — ainakaan negatiivisen vapauden käsitteen alkuperäisessä merkityksessä — sama asia kuin uskonnon harjoittamisen kieltäminen tai rajoittaminen.

Uskonnollisesta oppimistehtävästä kieltäytyminen edellyttää omaa, tai vanhempien eroamista uskontokunnan jäsenyydestä, omaa yhteiskunnan asettamaa vakaumustaan ei voi karistaa niskastaan. Nykymuotoinen uskontoon liittyvä oppivelvollisuus on esimerkki positiivisen vapauden instituutiosta joka kieltää vakaumuksesta kieltäytymisen. Lukiolaiselle sallitaan vapaus päättää, opiskeleeko hän vaikkapa psykologiaa tai fysiikkaa, muttei vapautta uskontokuntaan kuulumisen määrittelemän tietoaineksen valitsematta jättämiseen.

Pelätty negatiivisen uskonnonvapauden periaate ei totisesti toteudu suomalaisessa yhteiskunnassa, vaan valtiovalta toimii edelleen hengellisenä kurinpitäjänä. Olen edelllisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että negatiivinen vapaus on olemassa ja tärkeä.

Sen sijaan kirkon viljelemä "poistiivinen vapaus" on yleisesti katsottu vanhentuneeksi käsitteeksi. Posittivisia vapauksia ei ole olemassa, sillä oikeudet eivät ole vapauksia vaan oikeuksia.

Oikeudet voivat toki lisätä ihmisen negatiivisia vapauksia, mutta vapauksia ne eivät ole. Syksyn filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä.

Kevään elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä. Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne Erityisesti oman uskonnon opetus on mielipideopetusta. Suomen ateistiyhdistys vastustaa kuitenkin jyrkästi kaikille yhteiseen "elämänkatsomustiedon" opetukseen siirtymistä lukioissa.

Se merkitsisi Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta eli sitä, mitä Kulosaaren yhteiskoulussa nyt opetetaan. Kulosaaren yhteiskoulun kaikille pakollisen opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä. Koska peruskoulun järkeistäminen on Suomen äärivanhoillisessa mielipideilmastossa mahdotonta, ehdotamme että järkeistäminen aloitetaan lukiosta.

Kun oman uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetusta on peruskoulussa 9 vuotta, on kohtuutonta, että sitä on lukiossa.

Koska lukion elämänkatsomustiedon opetus oli aikoinaan filosofian opetusta ja nykyään huuhaata, ehdotamme, että oma uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan lukiosta ja muutetaan filosofian opetusta niin, että lukioissa filosofian nykyiset kurssit 2, 3 ja 4 ovat pakollisia.

Samalla on päätettävä, että näiden kurssien sisältöjä ei muuteta lisäämällä niihin uskontotietoa. Koska lukioissa on paljon evankelis-luterilaisia uskonnonopettajia, ehdotan, että heitä varten luodaan lakkautuspalkkajärjestelmä siirtymisajaksi.

Vastaavasti teologikoulutusta vähennetään niin, että lukioiden evankelis-luterilaisen uskonnon opettajat voivat siirtyä joustavasti evankelisluterilaisen kirkon tehtäviin. Nykyisin pätevät elämänkatsomustiedon opettajat katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Siirtymäajaksi myös opettajakoulutusta vailla olevat, joilla on yliopistossa suorittettu vähintään keskimmäinen oppimäärä filosofiassa, katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Kun joukko teologian professoreja joutuu lomautetuiksi, tämä on vain osoitus siitä, että kansalaisia lomautetaan tasapuolisesti kaikissa yhteiskuntaluokista.

Lying social democrat Mr. Atheism , Books by PZ Myers. April 17, By Hemant Mehta. Anyone can set up a church tomorrow in their own garden shed with no commitment to child protection or making their accounts transparent or any theological training.

We won't allow any bloggers to blaspheme our religion and our beloved Prophet Mohammed,". I am surprised that there is a forum like this. I am pretty glad I came to this meeting today and you won't call me arrogant for not believing in God. I find that deeply, deeply offensive. If I want to doubt someone's God, yes I should be allowed to. That is what free speech is. First, I started with Christianity, then with all the religions. Siispä Koskisen epärehellinen perustelu todellisuudessa tarkoittaa että Koskinen vaatii sellaista etuoikeutta itse edustamalleen niin sanotun enemmistön uskonnolle.

Uskonnottomilla ei ole mitään halua ryhtyä osaksi minkään uskonhurahduksen palvontamenoja. Vihreiden kirkkomielinen Tuija Brax tuhosi perustruslakivaliokunnan jäsenenä uskonnottomien oikeuksia pahasti.

Kardinaali Tarcisio Bertone johtamassa messua Pietarinkirkossa Vatikaanissa helmikuussa Uskonto on asettunut merkittävään asemaan maailmanpolitiikassa todella ikävällä tavalla. Hän ei suhtautunut minuun enää poikanaan. Se on osa mun henkilöhistoriaani. Ei siinä anteeksiantoa enää tarvitse. Kuviteltiin, että mediaa pystyy hallitsemaan. Täytyy vaan hyväksyä, että media ei välttämättä ajattele samalla tavoin kuin sinä itse. Mutta mun tuotantotalouden koulutukseen kuuluu strateginen ajattelu.

Jos halutaan menestyä, se vaatii systemaattista työtä. Uskonto on niin liimattu siihen lakiin. Ihmisten koskemattomuus ja loukkaamattomuus. Ne ovat minulle äärimmäisen pyhiä. On paljon luontevampaa kertoa tekemisistäni televisiossa kuin työkavereilleni. Että ne saa nousemaan siitä peruskoulun alhosta.

Aina voi ajatella, että tuossa on puolitoista miljoonaa [syrjäytymisen tuomia kustannuksia] taas, taidettiin pelastaa yksi syrjäytymiseltä. Se on se suola. Tiedän jo tutkijanpätevyytenikin kautta tarpeeksi liiketaloustieteistä arvioidakseni soveltuvuutta. Vaikka jotkut valitettavasti sellaisia menetelmiä halajavat, tulisi luopua vaatimasta moista käyttöön vapaaehtoisorganisaatiossa,  johon ovat soveltumattomia ja myös haitallisia.

Liiton kaltaisessa järjestössä niiden käyttäminen johtaisi siihen, että liiton toiminnasta aika pian jäisi jäljelle lähinnä vain 'ontot kuoret'. Liiton luottamustehtäviin valittavien tulee totutella tulemaan toimeen muiden vapaa-ajattelijoiden kanssa. Liiton asioita hoidetaan hyvin holtittomasti.

Eivät noudattaneet aiempina vuosina onnistunutta käytäntöä lähettää kutsut yhdistyksiin nimenkirjoittajan nimellä. Avoimesti homoseksuaalit vangit eivät uusissa vankiloissa ole yhteisissä tiloissa tai muissa sosiaalisissa tilanteissa tekemisissä muiden vankien kanssa",.

D Mitäs tän jälkeen kannattais tehdä? Be my bad boy artisti: D tai hakee viikonloppu rakastaja Mitä maailma näkee minussa? D Tuleeko minulla olemaan hyvä elämä? D Mitä ystäväni miettivät minusta? Turn the page Artisti: Koko päivä on sun, voit tehä ku jimi Hendrix.. DD How can I make myself happy? I was the ome who was lifting you up. What should I do with my life?

Will I die happy? Apocalyptica, Valo, Ylönen Comments: Tositeevee, sauna, puita, mökki, Maidosta mallasjuoma. Dance dance dance Artist: Mikä merkkinen auto perheellänne on?

No kai joku naapuri? Iskän Lainaatko usein rahaa ystäviltä tai perheen jäseniltä? D Oletko rakastunut nyt? Tunnetko ketään joka on tehnyt itsemurhan?

Oletko koskaan lyönyt ketään? OOn hähää ;D Onko kukaan lyönyt sinua? Olin valmis unohtamaan yhen skisman , mutta se mua nuorempi muija alko selittää miten pilaan elämäni ja miten pitäis elää ja sit se puhu päälle ja jatko mein koulun ja mun haukkumista..

Niin, siis luostislaiset eivät ole hikkejä, vaan lahjakkaita ja tiedoksi että oon iso paha slummi-tyttö: Onko sinulla parasta kaveria? Mitä olet tehnyt tänään? Laita musiikkiohjelmasi shufflelle ja vastaa kysymyksiin tulevien biisien nimillä.

Haasta sitten viisi ystävääsi! Apocalyptica-Path Kuvaile tämän hetkistä ihastumistasi: Kotiteollisuus-Kultalusikka Mikä on haasteesi: D Ketkä ovat ystäviäsi: Mari-leen Kaselaan-rahutu tuhkatriinu Kuvaile ulkonäköäsi: Stella-Aamun kuiskaus Mikä on elämäsi tavoite: D Miten haluat kuolla: September-Looking for love Mitä sanot vanhemmillesi: Tehosekoitin-asfaltti polttaa Mitä ajattelet yhteiskunnasta: Zen Café-Rakastele mua Kuvaile viimeisintä sydänsuruasi: Mario-Let me love you reggaeton mix vol1 Mikä on selityksesi kaikelle: D Mitä ajattelet perjantaisin: Wamdue project- King of my castle Mikä on neuvosi vähemmän kokeneille: The Knak-My sharona Mitä tekisit mieluiten juuri nyt: Prodigy-Firestarter Kuvaile parasta ystävääsi: CJ Stone-Infinity Mitä on sänkysi alla: Kapasiteettiyksikkö-erobiisi Mikä on ollut suurin saavutuksesi: Clubraiders- Move your hands up Mihin menet häämatkalle: Metallica-whiskey in the jar Missä olisit mieluiten juuri nyt: Michael Gray- The weekend Onko tämä aivan turhauttavaa: Groove coverage-In my dreams.

Mikä on ihmisen hinta? Jos saat sadasta alle 10, olet nössö. Jos saat alle 20, olet tylsä. Jos saat , rohkeutta! Jos saat , olet järkevä. Jos saat , olet teini. Jos saat , olet pahis. Jos saat , rauhotu! Jos saat yli 90, olet nuorisorikollinen. Ruksaa kohta, jos mainittu asia kuuluu elämääsi. Pisteiden yhteenlaskettu summa kertoo aikuisuutesi todellisen asteen. Playstation -1 Myös muut pelikonsolit ja tietokonepelit lasketaan, jos pelaat niillä aktiivisesti.

Irtokarkit itselle -1 Pummaaminen -1 Myös pummilla matkustaminen lasketaan. Jos olet viimeisen kahden vuoden aikana ottanut kapakasta laittomasti haltuusi tuoppeja, tuhkakuppeja, maljakoita, wc-paperia tai aterimia, saat myös miinuspisteen. D Olet nuoruutesi kukoistuksessa, mutta älä huoli: Pysy juuri tuollaisena, älä ikinä muutu! Ei tämä näytä siltä paikalta mihin viimeksi jäin Dnii varmaa Oon niin vitun huippumalli haussa!!!

Montako kuppia tällä hetkellä pöydällä sinun syystäsi? Miltä kätesi tuoksuvat tällä hetkellä? Montako tyynyä on sängyssäsi? Musta pyöreä pöytä Onko huoneessasi valot päällä?

Mitä äitisi sanoi sinulle viimeksi? Mitä ruokaa mielesi tekee tällä hetkellä eniten? Oliko kyseinen mielihalusi kotiruokaa vaiko roskaruokaa?

Millainen mieliala tällä hetkellä? Minkäväriset silmät sinulla on? Minkäväriset niiden todellisuudessa haluaisit olevan? Jos sinulle annettaisiin 50 euroa, mihin veisit mielitiettysi syömään?

Piirre, joka täytyy ehdottomasti löytyä vastakkaisesta sukupuolesta? Jos veisit rakkaallesi kukkia, mitä kukkia ne olisivat? Sarkastisuus, tosin osa ei ymmärrä sitä ja ottaa nokkiinsa..

Keltanen, ruskee, musta, valkonen, sähkön sininen, maaston vihree, punanen Omena tai kirsikkapuu Miten päin vessapaperirulla kuuluu telineeseen? Missä asennossa yleensä nukut? Mitä suosittua lemmikkieläintä et missään nimessä haluaisi?

Oletko lihansyöjä vai kasvissyöjä? Oletko nyt aivan varma? Oliko juuri ajattelemasi asia jokin, joka huolestuttaa sinua? Hän jäi kiinni ja palautti pyykkipopojat. Toinenkin outo tapaus sattui eilen. Welhon maksukanavakortti lakkasi toimimasta. Asiakaspalvelun puhelin oli mennyt kiinni jo kello Sitten soitti myyntimies, joka yritti myydä lisää kanavia. Opetushallitus on julkistanut luonnoksen peruskoulun elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmaksi. Ensimmäisellä ja toisella luokalla pohditaan kertomuksia maailman synnystä?

Eikö maailman syntyä tunneta tieteellisesti? Kreationismi tuli Suomen peruskouluihin ja ensimmäisenä elämänkatsomustietoon! Taustalla on tietysti humanistien ja Vapaa-ajattelijain liiton pyrkimys hävittää oppiaine ja siirtyä Ruotsin, Norjan ja Britannian mallien mukaiseen kaikille pakolliseen uskonnon opetukseen.

Muilta osin ehdotus on niin ympäripyöreä, että uskonnon opettajat voivat opettaa mitä tahansa. Teologian kandidaatti, opetusneuvos Pekka Iivonen. Tauastalla on vanhenneen ja kuolleen Pekka Elon kirkollismielistyminen ja suunnittelun johdon siirtyminen teologi Pekka Iivoselle.

Ei ole kauan siitä, kun Pekka Ivonen puhui television pääuutislähetyksessä elämänkatsomustiedosta halventavasti. Italiassa on noussut kohu kardinaalin loistoasunnosta, joka on räikeässä ristiriidassa paavi Franciscuksen vaatimuksista "köyhästä kirkosta", uutistoimisto AFP kertoo.

Perinteisessä puheessaan pääsiäissunnuntaina Franciscus sanoi, että maailman nälkäongelmaa pahentaa osaltaan "suunnaton tuhlaavaisuus, josta me kaikki olemme vastuussa". Kardinaali Tarcisio Bertone on muuttamassa uuteen neliömetrin kokoiseen asuntoon. Tärkein syys on se, että Helsingin Sanomat ja Petri Karisma kannattavat Ruosin, Norjan ja Britannian mallin mukaista kaikille pakollista uskonnon opetusta. Toinen syy on se että Helsingin Sanomat halusi tänään mielistellä valtakunnan tyhmälistöä väittämällä, että Uuden testamentin Jeesus on ollut olemassa.

Helsingin Sanomilla ei ole mitään uudia todisteita Jeesuksen olemassaolosta. Ainakaan Jeesus-seminaarin jäsen, kaksinkertainen jumaluusopin tohtori Robetr M. Jos Jeesuksen olemassaolosta löytyisi uusia todisteita, se olisi maailmansensaatio pelkästään eikä Helsingin Sanomain pääsisäisjuttu.

Jeesus ei ole juutalainen nimi. Sitä vastaa juutalainen nimi Joshua. Joshua -nimisiä on edelleen olemassa. Uusi testamentti on kokoelma vanhoja taruja. Price ei ole löytänyt siitä mitään omaperäistä. Petri Karisma oli tappeleva öykkäri jo lapsenakin. Pääsiäisviikon haastattelu, Helsingin Sanomat Petri Karisma ei ole antanut anteeksi isälleen, joka löi. Opettajana hän käyttää aikansa syrjäytymisen ehkäisemiseen, vapaa-aikanaan hän vastustaa uskontoa.

Laskuharjoitinta on viimeksi päivitetty Löydät sen napauttamalla  tästä. Kun laskuharjoitusten tekijä on melkein edesmennyt matemaatikko, pyydän ilmoittamaan mahdollisista painovirheistä osoitteeseen. Suomessa on melko turhaa yrittää keskustella Ukrainan tilanteesta. En tee sitä nytkään, mutta haluan kuitenkin tuoda esiin joitain tosiasioita. Ukrainassa vallan kaapannut helluntailaispastori tekee näköjään täsmälleen niin kuin Obama määrää. Joskus Obaman lausunnot tulevat Suomeen myöhässä, mutta seuratkaapa niitä.

Viktor Janukovitsh valittiin Ukrainan presidentiksi täpärästi venäläisen vähemmistön äänillä. Hänellä ei ole koskaan ollut Ukrainan armeijan tukeaa. Jos olisi ollut, hän olisi voinut helposti hajoittaa mielenosoitukset. Janukovitshilla oli omia joukkoja, ja kun ne eivät riittäneet, Janukovtitshin oli pakko lähteä. Nyt, kun Ukrainan armeija on Krimin selkkauksen tuloksena menettänyt merkittävän osan laivastoaan ja ilmavoimiaan, Yhdysvaltain sotateollisuus herää johtamaan Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

Valitettavasti Ukrainalla ei ole rahaa ostaa amerikkalaista sotakalustoa. Olen joskus sanonut, että Boris Jeltsinin suorittama vallankaappaus Neuvostoliitossa oli sotilasvallankaappaus. Jeltsin julisti parlamentteineen Venäjän eronneeksi Neuvostoliitosta vasta sen jälkeen, kun neuvostoarmeijan johto oli antanut hänelle siihen luvan. Neivostoliiton armeija melkein romutettiin Jeltsinin aikana, ja kenraaleita on mahtanut jälkeen päin harmittaa se, että he päästivät Jeltsinin valtaan.

Koska Täälönlahden pohja on tutkittu, jaon todettu, että siellä on kymmenien metrien myrkkykerros, voi vain ihmetellä, miten Helsingin Sanomain toimittajat voivat puhua lahden ruoppaamisesta. Vähäiselle etelärannan tyhjälle alueelle voitaisiin istuttaa talkootyönä ja lahjoituksina koivuja.

Koivu elää noin satavuotaiaaksi, minkä jälkeen myrsky voi kaataa sen. Noin viisikymmentä vuotta sitten yritin saada julkisuutta sille, että uskontonumerot vaikuttavat keskiarvoon ja haittaavat uskontoa opiskelemattomien menestystä elämässä. Martin Scheininin esitys on siis melko paljon ajastaan jäljessä ja siihen sisältyy selvä vaara. Uskonnonopetushallituksen tarvitsee vain Aulis Pitkälän johdolla laitattaa todistukseen luettelo katsomusaineista, joista annetaan numero yksilöimättä sitä, mistä aineesta se on annettu, ja ongelma on muodollisesti korjattu.

Ongelma ei kuitenkaan ole tällä korjattu, sillä numeroa vaille jäävät ne, jotka eivät osallistu edes elämänkatsomustiedon opetukseen. Ainoa oikea ratkaisu on, että mielipideaineiden arvosanat kielletään perustuslain vastaisina. Valitettavasti meillä ei ole sellaista oikeuden ylimmäistä valvojaa, joka tekisi näin. Seksuaalivähemmistöjä edustava järjestö kokee kirkon kääntäneen selkänsä osalle jäsenistään. Piispojen enemmistö olisi hyväksynyt homojen vihkimisen kirkossa.

Ulkomaat Homot eivät jatkossakaan saa avioitua kirkossa Norjassa. Norjan luterilaisen kirkon kirkolliskokous päätti tänään tiistaina äänin 64 — 51, ettei homojen kirkollista vihkimistä sallita. Kirkko ei tarjoakaan kaikille jäsenilleen sitä yhteenkuuluvaisuuden tunnetta, jotta nämä toivovat, seksuaalivähemmistöjä edustavan järjestön puheenjohtaja Bård Nylund totesi pettyneenä Norjan yleisradioyhtiölle NRK: Norjan kirkossa on keskusteltu siitä, pitäisikö vihkimisoikeudesta luopua kokonaan.

Norja antoi vuonna yhtenä ensimmäisistä Euroopan maista homoille oikeuden avioitua ja adoptoida lapsia. Ke­sä oli kah­te­na vuo­te­na pe­räk­käin jää­nyt tu­le­mat­ta ja muut­tu­nut li­ki­pi­täen tal­vek­si. Ilmeisesti suvivirttä pakottavat koulujen ohjelmaan sellaiset hupsut jotka uskovat taikauskoisesti että nälkävuodet palaavat jolleivät koululaiset veisaa kesän kynnyksellä suvivirttä, sitä laulettua lepytysrukousta kristinuskon julmalle jumaluudelle.

Suvivirsi on tässä vain välikappale ja esimerkki. Toki tunnistan, että se on uskiksille helppo sellainen koska se tuntuu harmittomalta ja sillä on helppo yrittää osoittaa toista mieltä olevia ahdasmielisiksi. Kyse on kuitenkin laajemman ilmiön yhdestä nurkasta. Oikeat ateistit ovat sitä mieltä, että kouluissa ei pidä laulaa suvivirttä siitä syystä, että sen nimi on suvivirsi. Koko suvivirttä ei ole syytä kieltää, sanoo apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen HS: Susanna Reinboth Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen ymmärtää ihmisten suhtautuvan tunteella suvivirteen.

Su­vi­vir­si-­ko­hu tu­li apu­lai­soi­keus­kans­le­ri Mikko Puumalaiselle puun ta­kaa. Hä­nen pa­rin vii­kon ta­kai­nen pää­tök­sen­sä kou­lu­jen us­kon­nol­li­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta ei ni­mit­täin edes kos­ke­nut su­vi­virt­tä ei­kä var­sin­kaan sen kiel­tä­mis­tä. Sen ta­kia oli jos­sain mää­rin yl­lät­tä­vää, mi­ten me­dia läh­ti ra­ken­ta­maan reak­tioi­ta ni­me­no­maan su­vi­vir­ren ym­pä­ril­le", Puu­ma­lai­nen to­teaa.

Pää­tök­ses­sä oli ky­se kou­lu­jen us­kon­nol­li­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta, siis esi­mer­kik­si aa­mu­har­tauk­sis­ta ja ju­ma­lan­pal­ve­luk­sis­ta. Puu­ma­lai­sen mu­kaan täl­lai­sia ti­lai­suuk­sia on yhä vai­keam­paa jär­jes­tää kou­lus­sa niin, et­tä yh­den­ver­tai­suus ja us­kon­non­va­paus to­teu­tui­si­vat.

Sen vuok­si voi­si ol­la jo­pa pe­rus­tel­lum­paa luo­pua niis­tä ko­ko­naan. Su­vi­vir­ren lau­la­mi­seen kou­lu­jen ke­vät­juh­lis­sa on sen si­jaan ot­ta­nut kan­taa edus­kun­nan apu­lai­soi­keu­sa­sia­mies Jussi Pajuoja vii­me syk­sy­nä. Hä­nen mu­kaan­sa vir­ren kak­si en­sim­mäis­tä sä­keis­töä ei­vät ole ko­ros­tu­neen us­kon­nol­li­sia, jo­ten ne voi­daan lau­laa il­man, et­tä ke­vät­juh­laa pi­de­tään us­kon­nol­li­se­na.

Tä­mä oli myös Puu­ma­lai­sen pää­tök­sen pe­rus­ta­na. Us­kon­to­kun­tia oli­si Puu­ma­lai­sen mu­kaan hy­vä kuul­la sen mää­rit­te­le­mi­ses­sä, mi­kä on us­kon­non­har­joit­ta­mis­ta ja mi­kä ei. Esi­mer­kik­si kir­kol­lis­ko­kous on vuon­na mää­ri­tel­lyt, mit­kä kri­tee­rit vir­ren tu­lee täyt­tää, et­tä se pää­see vir­si­kir­jaan. Su­vi­vir­si on sin­ne kel­van­nut. Ei­hän vir­si­kir­jas­sa mi­tä ta­han­sa lau­lu­ja tie­ten­kään ole. Tä­män vä­lit­tä­mi­nen jul­ki­suu­teen on kui­ten­kin vai­keaa täl­lai­ses­sa ta­pauk­ses­sa, jos­sa on ai­ka voi­ma­kas tun­ne­la­taus.

On Uk­rai­naa, ta­lousk­rii­siä ja ke­hys­pää­tök­siä. Nyt on kir­jat­tu jo yli sa­ta kan­te­lua Puu­ma­lai­sen te­ke­mäs­tä pää­tök­ses­tä. Kan­te­luk­si kir­ja­taan kaik­ki kir­joi­tuk­set, jot­ka si­säl­tä­vät ar­vos­tel­tua vi­ra­no­mais­ta koh­taan. Pa­lau­te ei sen­tään ole ol­lut pelk­kää ra­paa, vaan myös kan­nus­tus­ta on tul­lut. Var­sin­kin van­hem­mat ja opet­ta­jat ovat ker­to­neet ko­ke­muk­siaan sii­tä, kuin­ka vai­keaa us­kon­nol­li­sia ti­lai­suuk­sia on jär­jes­tää kou­lus­sa.

Esi­mer­kik­si 9-­luok­ka­lai­nen nuo­ri oli ker­to­nut, et­tä hä­nen kou­lus­saan tu­lee kes­kus­ra­dios­ta pa­ri ker­taa kuu­kau­des­sa aa­mu­har­taus. Op­pi­las ar­ve­li, et­tä opet­ta­ja vain nau­rai­si, jos hän kiel­täy­tyi­si kuun­te­le­mas­ta si­tä. Vält­tyäk­seen har­tau­den kuu­le­mi­sel­ta hä­nen pi­täi­si kai­ken li­säk­si men­nä pi­hal­le as­ti, sil­lä kes­kus­ra­dio kuu­luu käy­tä­vään ihan yh­tä hy­vin kuin luok­kaan­kin. Tä­mä on Puu­ma­lai­sen mu­kaan hy­vä esi­merk­ki käy­tän­nön vai­keuk­sis­ta.

Se ei voi jär­jes­tää asioi­ta niin, et­tä ne ovat yh­del­le us­kon­to­kun­nal­le hy­vin, ja muut so­peu­tu­vat. Val­tion pi­tää ol­la vä­lit­tä­vä, so­vit­te­le­va, ta­sa­pai­not­ta­va ja vas­ta­koh­tai­suuk­sia lie­ven­tä­vä", Puu­ma­lai­nen ko­ros­taa. Yh­den us­kon­to­kun­nan suo­si­mi­nen ei ole hy­väk­syt­tä­vää edes pe­rin­tei­den ta­kia, Puu­ma­lai­nen sa­noo.

Eu­roop­pa on muut­tu­nut, ja niin on Suo­mi­kin. Nel­jän­nes suo­ma­lai­sis­ta ei kuu­lu evan­ke­lis-­lu­te­ri­lai­seen kirk­koon. Suo­mi ei voi myös­kään va­paas­ti päät­tää näis­tä asiois­ta it­se, vaan Eu­roo­pan ih­mi­soi­keus­tuo­miois­tui­men EIT tuo­miot ra­joit­ta­vat har­kin­ta­val­taa.

EIT on ko­ros­ta­nut, et­tä ih­mi­sel­lä on oi­keus ol­la pal­jas­ta­mat­ta va­kau­mus­taan. Sen vuok­si val­tio ei saa luo­da ti­lan­tei­ta, jois­sa ih­mi­nen on vel­vol­li­nen niin te­ke­mään. Puu­ma­lai­nen ha­luaa ope­tus­hal­li­tuk­sen ar­vioi­van, on­ko oh­je kou­lu­jen us­kon­nol­li­sis­ta ti­lai­suuk­sis­ta vuo­del­ta ajan ta­sal­la. Suo­ria neu­vo­ja ope­tus­hal­li­tuk­sel­le Puu­ma­lai­nen ei an­na. Päättänyt odottaa valiokunnan näkemystä koulujen uskonnollisista tilaisuuksista ja sen jälkeen odotettavissa taas vaikka mitä viivästystä.

Samaan aikaan, Aulis Pitkälä on ollut järjestelemässä luyerilaisille seurakunnille pääsyä kouluihin ensi syksynä järjestämään seurakuntavaalejaan koulupäivien aikana. Pitkälän tällä seurakuntahankkeella on ollut paljon enemmän kiirettä hänen aikataulussaan. Niinpä Opetushallitus ei ole toistaiseksi ole tehnyt uusia linjauksia koulujen uskonnollisista tilaisuuksista. Pääjohtaja Aulis Pitkälä sanoo, että Opetushallitus haluaa ensin kuulla eduskunnan perustuslakivaliokunnan näkemyksen.

Valiokunnan on määrä kuulla huomenna asiantuntijoita. Laillisuusvalvoja, Apulaisoikeuskansleri on kehottanut Opetushallitusta tarkistamaan ohjeistustaan. Hän katsoi parin viikon takaisessa ratkaisussaan, että koulujen uskonnolliset tilaisuudet ovat uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta ongelmallisia.

Nyt on nähty että eräille Opetushallituksen päättäjille heidän uskontonsa ja uskonnon suosiminen menee ylitse sen mitä velvoitteita johtuu laista ja mistä laillisuusvalvojat huomauttavat. Opetushallitus on tiedottanut uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä kouluissa vuonna Vaikka Opetushallituksella ei ole toimivaltaa antaa lupaa uskonnonharjoittamiseen kouluissa, Opetushallituksen vuoden linjauksen mukaan mukaan koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia kuten päivänavauksia ja jumalanpalveluksia.

Useimmiten kouluissa painostetaan kaikkia osallistumaan niihin tilaisuuksiin - ja päästäkseen olemaan osallistumatta, pitää paljastaa koulun tietoon että ei suostu harjoittamaan uskontoa.

Reinbothin haastattelema Valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen kummastelee perustuslakivaliokunnan järjestämää kuulemista apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen parin viikon takaisesta uskontopäätöksestä. Puumalaisen mukaan aamuhartauksia, jumalanpalveluksia ja muita uskonnollisia tilaisuuksia on yhä vaikeampaa järjestää koulussa niin, että yhdenvertaisuus ja uskonnonvapaus toteutuisivat. Sen vuoksi voisi olla jopa perustellumpaa luopua näistä kokonaan. Perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä on varsinaisesti oikeuskanslerinviraston kertomus vuodelta Kuuleminen asiasta päättyi jo kolme viikkoa sitten, mutta apulaisoikeuskanslerin päätöksen jälkeen päätettiin kutsua uusia asiantuntijoita kuultaviksi, vaikka tässä ei ollenkaan kyse vuonna tehdystä kanslerin päätöksestä vaan vuoden päätöksistä.

Kuuleminen ei siis koske oikeasti valiokunnan nyt käsiteltävää asiaa. Lisäksi kuultavina on opetushallituksen sekä opetusministeriön ja oikeusministeriön edustajia.

Opetushallituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä ja lainoppinut kouluneuvos Ulla Vanttaja. Entinen professori Mikael Hidén on luterilaisen kirkon Helsingin Munkkiniemen seurakuntaneuvoston jäsen.

Mielestämme Aulis Pitkälä voitaisiin näytösoikeudenkäynnissä istuttaa syytetyn penkille. Opetushallituksella ei ole toimivaltaa antaa kouluille lupaa uskonnonharjoittamiseen. Väärin on istuttaa syytettyjen penkille kansleri Mikko Puumalainen, mitä uskonnollisen oikeiston kansanedustajat nyt yrittävät. Valtiosääntöoikeuden tutkija Johannes Heikkonen kirjoittaa Valtiosääntöoikeudellisen Seuran Perustuslakiblogissa Koulujen järjestämiin uskonnollisiin tilaisuuksiin kriittisesti suhtautuva ratkaisu on paitsi käynnistänyt vilkkaan kansalaiskeskustelun myös saanut täystyrmäyksen poliittiselta eliitin suunnalta.

Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan aiemmat puheenjohtajat Ben Zyskowicz ja Kimmo Sasi ja nykyinen varapuheenjohtaja Outi Mäkelä, kaikki kokoomuspuolueesta, älähtivät tuoreeltaan apulaisoikeuskanslerin kannanotosta vaatien suvivirren säilyttämistä kouluissa. Juuri kysymys virsilaulun veisuusta onkin noussut julkisen keskustelun polttopisteeseen, vaikka apulaisoikeuskanslerin päätöksessä on ennen muuta esillä paljon laajempi kysymys uskonnon nivoutumisesta osaksi opetusta ja koulukäyntiä.

Toistaiseksi julkisuudessa käyty keskustelu onkin ollut hyvin harhaanjohtavaa eikä ole tehnyt oikeutta päätökselle. Suosittelen huolellista tutustumista itse päätökseen ja apulaisoikeuskanslerin haastatteluun Yleisradiossa kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mistä apulaisoikeuskansleri ratkaisussa on oikeastaan kysymys.

Julkinen keskustelu suvivirren ympärillä on ollut oikeudellisessa mielessä ongelmallista myös toisesta syystä. Se on ollut omiaan siirtämään keskustelun painopistettä uskonnon vapaudesta ja sitä koskevasta julkisen vallan turvaamisvelvollisuudesta kohti kysymyksiä siitä, mitä kukin kansalainen, poliitikko tai muu ryhmä suvivirren uskonnollisuudesta ajattelee. Vastaava kysymyksenasettelu on hallinnut myös aiempia oikeudellisia käytäntöjä, joissa kysymyksen avoimuus on puolestaan mahdollistanut tarkoitushakuiset vastaukset.

Niinpä perustuslakivaliokunta saattoi vuonna katsoa, että koska juhla­traditiot ovat osa suomalaista kulttuuria, ei niitä voitu esimerkiksi tällaiseen juhlaan sisältyvän virren vuoksi pitää uskonnonvapauden kannalta ongelmallisina. Tällainen tarkasteluperspektiivi on kuitenkin sekä mieletön että harhaanjohtava. Yhtäältä jokainen pyrkimys redusoida suvivirsi vain kulttuuriksi tai uskonnoksi johtaa kokonaisuuden kannalta kestämättömään lopputulokseen.

Suvivirsi on uskonnollisesti tärkeä laulu, jolla on selvästi tärkeä kulttuurinen merkitys. Se ei ole vain joko uskontoa tai kulttuuria, vaan aidosti molempia. Toisaalta tällainen tarkastelutapa johtaa myös ajattelemaan, että yksilöiden uskonnonvapauden suoja pelkistyy koulutyön järjestämisen osalta perustuslaissa ainoastaan negatiivisen uskonnonvapauden suojaan, joka tuottaa yksilöille oikeuden olla osallistumatta omantuntonsa vastaiseen uskonnon tilaisuuteen.

Vaikka myös tämä oikeus on erityisen keskeinen osa uskonnonvapauden suojaa, ei se kuitenkaan ole koulutyön kannalta tämän oikeuden ainoa merkittävä ulottuvuus. Perustuslakivaliokunnan vuoden lausunnon jälkeen kertynyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytäntö, johon myös apulaisoikeuskansleri ratkaisunsa keskeisiltä osin perustaa, edustaa  juuri tässä mielessä suomalaisessa keskustelussa esiintyviä käsityksiä laaja-alaisempaa tulkintaa uskonnonvapaudesta.

Juuri tästä ratkaisukäytännöstä johtuen apulaisoikeuskansleri on voinut katsoa, että yksittäiselläkin virrellä voi olla merkitystä uskonnonvapauden näkökulmasta, vaikkei yksi virsi —perustuslakivaliokunnan kannan mukaisesti— tilaisuutta muutakaan uskonnon harjoittamiseksi.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen tuottama suoja ei myöskään typisty pelkästään oikeuteen olla osallistumatta omatunnonvastaisiin uskonnollisiin tilaisuuksiin, vaan se tuottaa jäsenvaltioille  velvollisuuden kunnioittaa vanhempien oikeutta varmistaa, että opetus on yhteen sovitettavissa heidän vakaumustensa kanssa. Tämä velvoitteen vuoksi opetuksessa ei voida pyrkiä indoktrinoiviin tavoitteisiin, jotka eivät kunnioita vanhempien uskonnollisia ja filosofisia vakaumuksia.

Viime vuosien merkittävin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tätä velvollisuutta ja indoktrinaation kieltoa koskeva ratkaisu on niin sanottu Lautsi-tapaus, jossa oli kyse koulutilan seinälle sijoitetusta krusifiksista, ja siitä, loukkasiko  se uskonnonvapautta ja indoktrinaation kieltoa. Italian valtio pyrki tapauksen käsittelyssä suvivirren puolesta esitettyjä mielipiteitä muistuttavalla tavalla argumentoimaan sen puolesta, että koulujen seinille sijoitettu krusifiksi oli muodostunut osaksi italialaista kulttuurista traditiota tavalla, joka vähensi sen ongelmallisuutta.

Tuomioistuin ei kuitenkaan niellyt tätä väitettä vaan katsoi ihmisoikeusvelvoitteiden kannalta olennaista krusifiksissa olevan sen uskonnollisen puolen. Meilläkin nyt käytävän keskustelun kannalta huomionarvoisella tavalla tuomioistuin myös korosti edelleen sitä, että, vaikka valtio sai itse päättää miten se traditioitaan esimerkiksi koulussa oppilaille välittää, eivät kulttuuriset traditiot itsessään voineet vapauttaa Italiaa sen ihmisoikeusvelvoitteista.

Sitä, oliko krusifiksi ongelmallinen vai ei, ei siis voitu ratkaista nimeämällä se osaksi kulttuuria, tai viittaamalla sen kuulumiseen italialaisiin traditioihin. Lautsi-ratkaisussa tuomioistuin kuitenkin katsoi, ettei pelkkää ristin pitämistä seinällä voitu Italialaisessa moniarvoisessa kouluympäristössä pitää indoktrinaationa ja näin Italia sai itse päättää sen esillä pitämisestä.

Tuomioistuin perusteli ratkaisuaan sillä, että sen käsityksen mukaan koulun seinälle ripustettava risti oli luonteelta passiivinen symboli. Tällaisenaan se poikkesi erilaisista aktiivisista uskonnollisista symboleista. Esimerkkinä aktiivisesta symbolista tuomioistuin viittasi islaminuskoisen opettajan pitämään huiviin, jonka se oli aiemmassa Dahlab-ratkaisussaan katsonut olevan uskonnonvapauden kannalta ongelmallinen.

Vaikka tuomioistuimen tekemää jaottelua ja erityisesti sen esimerkkejä voi perustellusti kritisoida, on erottelussa selitysvoimaa: Pelkästään väittely siitä, mikä on ja mikä ei ole uskonnollista ei siksi  ole Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytännön valossa oikeudellisesti kestävää.

Tällainen väittely olisi mielekästä vain tilanteessa, jossa ajattelisimme, että kaikki uskonnollinen olisi poistettava tai edes poistettavissa julkisesta tilasta. Näin ei kuitenkaan ole, eikä tämä myöskään ole uskonnonvapauden tavoitteena. Uskonnonvapaus ei tuota kenellekään oikeutta elää ehdottomassa mielessä sekulaarissa tai neutraalissa yhteiskunnassa tai välttyä uskonnon kohtaamiselta.

Se tuottaa kuitenkin oikeuden olla tulematta koulussa julkisen vallan toimesta toteutettavan uskonnollisen indoktrinaation kohteeksi, jollaista koulussa voi aivan sen perusluonteen vuoksi helposti syntyä. Lautsi-ratkaisun mukaisesti valtioilla on mahdollista tuoda luokkatilassa esiin uskonnollisia elementtejä ilman, että tällaista toimintaa vain sen uskonnollisuuden vuoksi voidaan katsoa kielletyksi.

Samalla on tärkeää huomata, ettei tämä mahdollista —edes poliittisten irtopisteiden toivossa— minkä tahansa  uskonnollisten elementtien tuomista koulutyöhön, vaan tuomioistuimen tällaiselle toiminnalle asettamat rajat näyttävät itse asiassa jäävän varsin kapeiksi.

Tältä kannalta näyttää selvältä,  että jo suhteellisen vähäinenkin toiminnallisuus voi astua rajan väärälle puolelle.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisukäytännöstä on tuomioistuimen uskonnollisissa kysymyksissä jäsenmaille salliman varsin laajan harkintamarginaalin valossa vaikeampi tehdä yleisiä johtopäätöksiä kuin monien muiden sopimuksen turvaamien oikeuksien kohdalla. Näin pelkästään siksi, että jo ratkaisujen lopputulemien valossa tuomioistuin näyttää katsoneen monissa tapauksissa varsin suotuisasti valtioiden omia kantoja.

Saku Mantere on Hanken Svenska handelshögskolanin johtamisen professori ja johtamisen laitoksen esimies. Mantere on Aalto-korkeakoulusäätiön hallituksen jäsen ja Taideyliopiston hallituksen puheenjohtaja. Mantere on kansainvälisesti tunnettu organisaatioteorian ja strategisen johtamisen tutkija, jonka töitä on julkaistu alan johtavissa aikakausjulkaisuissa. Hänellä on useita kansainvälisiä tieteellisiä luottamustehtäviä.

Mantere on toiminut Liberan hallituksessa vuodesta lähtien. Kirkonmiesten puheisiin on viime aikoina ilmestynyt negatiivisen uskonnonvapauden peikko. Kommentoidessaan kansalaisaloitetta uskonnollisen ja vakaumuksellisen tasa-arvon puolesta Espoon piispa Tapio Luoma väittää HS Mielipide Nyt teh­dyn kan­sa­lais­aloit­teen taus­tal­la vai­kut­taa sel­lai­nen us­kon­not­to­muu­dek­si ni­mi­te­tyn va­kau­muk­sen muo­to, jo­ka ajaa oman us­kon­non­va­paus­kä­si­tyk­sen­sä, niin sa­no­tun ne­ga­tii­vi­sen us­kon­non­va­pau­den, to­teu­tu­mis­ta yh­teis­kun­nas­sa.

Se ei ole neut­raa­li asen­ne us­kon­toa, kirk­koa ja us­kon­non yh­teis­kun­nal­lis­ta mer­ki­tys­tä koh­taan. Negatiivinen ja positiivinen vapaus ovat käsitteitä, jotka filosofi ja yhteiskuntatieteilijä Isaiah Berlin esitti virkaanastujaisluennossaan Oxfordin yliopistossa vuonna Negatiivinen vapaus vapaus jostakin edustaa tilannetta jossa valtiovalta jättää kansalaisen rauhaan tekemään mitä haluaa ja mihin pystyy.

Positiivinen vapaus vapaus johonkin puolestaan perustuu ajatukseen, että kansalaisilla on tiettyjä peruuttamattomia oikeuksia joiden toteutuminen edellyttää valtiovallan tukea. Viimeaikainen keskustelu kuntien lakisääteisistä tehtävistä on keskustelua positiivisen vapauden rajoista, siitä mihin jokaisella kuntalaisella tulee olla oikeus varallisuudestaan riippumatta.

Negatiivinen uskonnonvapaus on kirkonmiesten mukaan siis ateistisen maailmankatsomuksen yritys vallata katsomusten kenttä — varoittavaksi esimerkiksi nostetaan mielellään edesmennyt Neuvostoliitto, jossa valtio rajoitti uskonnonharjoittamista. Kansalaistensa vapautta arvostavassa yhteiskunnassa ainoaksi valistuneeksi vaihtoehdoksi jää siis positiivinen uskonnonvapaus vapaus uskontoon. Ateisti saa oikeuden katsomukseensa siinä missä kristitty, muslimi tai mormoni. Ajatus ateismista lähtökohtaisesti poliittisena toimintana on vähän samanlainen, kuin homoseksuaalisuus heteroseksuaalisen perheinstituution romuttamiseen tähtäävänä kumouksellisena toimintana.

Liberaalina ajattelijana Berlin varoittaa positiivisen vapauden asettamisesta negatiivisen edelle yhteiskunnan rakentamisen periaatteena. Yksilöllä tulee olla viime kädessä oikeus määritellä mihin hän vapautensa rakentaa. Positiivisen vapauden ylivallan uhkakuvana on holhousvaltio, joka määrittelee mitä kansalaisten tulee haluta varmistaessaan näiden vapauksien toteutumista.

Ultra Bra —yhtye virnuilee tällaiselle holhousyhteiskunnan irvikuvalle laulussaan Me yhtenäistämme:. Negatiivisen vapauden periaatteen mukaan yhteiskunnan vallankäytön instituutiot on rakennettava tavalla, joka jättää yksilölle oikeuden oman tahtonsa rakentamiseen ilman ulkoista holhousta. Berlinin mukaan positiivista vapautta rakentavilla instituutiolla korjataan yksilöiden lähtökohtien erosta johtuvaa epätasa-arvoa, mutta silloin kun ne alkavat holhota yksilöä kertomalla tälle mitä hänen tulisi haluta, ollaan siirtymässä totalitarismiin.

Yksi positiivisen vapauden irvikuvista on Pohjois-Korean viimeisen vaalitapa, jossa kussakin vaalipiirissä voi äänestää täsmälleen yhtä ehdokasta. Uskallan siis väittää, että negatiivisella uskonnonvapaudella pelottelevilla kirkonmiehillä on menneet puurot ja vellit sekaisin.

Negatiivinen uskonnonvapaus ei ole — ainakaan negatiivisen vapauden käsitteen alkuperäisessä merkityksessä — sama asia kuin uskonnon harjoittamisen kieltäminen tai rajoittaminen.

Uskonnollisesta oppimistehtävästä kieltäytyminen edellyttää omaa, tai vanhempien eroamista uskontokunnan jäsenyydestä, omaa yhteiskunnan asettamaa vakaumustaan ei voi karistaa niskastaan. Nykymuotoinen uskontoon liittyvä oppivelvollisuus on esimerkki positiivisen vapauden instituutiosta joka kieltää vakaumuksesta kieltäytymisen. Lukiolaiselle sallitaan vapaus päättää, opiskeleeko hän vaikkapa psykologiaa tai fysiikkaa, muttei vapautta uskontokuntaan kuulumisen määrittelemän tietoaineksen valitsematta jättämiseen.

Pelätty negatiivisen uskonnonvapauden periaate ei totisesti toteudu suomalaisessa yhteiskunnassa, vaan valtiovalta toimii edelleen hengellisenä kurinpitäjänä. Olen edelllisen kirjoittajan kanssa samaa mieltä siitä, että negatiivinen vapaus on olemassa ja tärkeä.

Sen sijaan kirkon viljelemä "poistiivinen vapaus" on yleisesti katsottu vanhentuneeksi käsitteeksi. Posittivisia vapauksia ei ole olemassa, sillä oikeudet eivät ole vapauksia vaan oikeuksia. Oikeudet voivat toki lisätä ihmisen negatiivisia vapauksia, mutta vapauksia ne eivät ole. Syksyn filosofian ylioppilastehtävät html-muodossa saat näkyviin napauttamalla tästä. Kevään elämänkatsomustiedon ylioppilastehtävät saat näkyviin napauttamalla tästä.

Motivaatio, kv sopimukset, totuus jne Erityisesti oman uskonnon opetus on mielipideopetusta. Suomen ateistiyhdistys vastustaa kuitenkin jyrkästi kaikille yhteiseen "elämänkatsomustiedon" opetukseen siirtymistä lukioissa. Se merkitsisi Ruotsin mallin mukaista uskonnon opetusta eli sitä, mitä Kulosaaren yhteiskoulussa nyt opetetaan. Kulosaaren yhteiskoulun kaikille pakollisen opetussuunnitelman löydät napauttamalla tästä.

Koska peruskoulun järkeistäminen on Suomen äärivanhoillisessa mielipideilmastossa mahdotonta, ehdotamme että järkeistäminen aloitetaan lukiosta. Kun oman uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetusta on peruskoulussa 9 vuotta, on kohtuutonta, että sitä on lukiossa. Koska lukion elämänkatsomustiedon opetus oli aikoinaan filosofian opetusta ja nykyään huuhaata, ehdotamme, että oma uskonto ja elämänkatsomustieto poistetaan lukiosta ja muutetaan filosofian opetusta niin, että lukioissa filosofian nykyiset kurssit 2, 3 ja 4 ovat pakollisia.

Samalla on päätettävä, että näiden kurssien sisältöjä ei muuteta lisäämällä niihin uskontotietoa. Koska lukioissa on paljon evankelis-luterilaisia uskonnonopettajia, ehdotan, että heitä varten luodaan lakkautuspalkkajärjestelmä siirtymisajaksi.

Vastaavasti teologikoulutusta vähennetään niin, että lukioiden evankelis-luterilaisen uskonnon opettajat voivat siirtyä joustavasti evankelisluterilaisen kirkon tehtäviin. Nykyisin pätevät elämänkatsomustiedon opettajat katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi. Siirtymäajaksi myös opettajakoulutusta vailla olevat, joilla on yliopistossa suorittettu vähintään keskimmäinen oppimäärä filosofiassa, katsottakoon päteviksi lukion filosofian opettajiksi.

Kun joukko teologian professoreja joutuu lomautetuiksi, tämä on vain osoitus siitä, että kansalaisia lomautetaan tasapuolisesti kaikissa yhteiskuntaluokista.

Lying social democrat Mr. Atheism , Books by PZ Myers. April 17, By Hemant Mehta. Anyone can set up a church tomorrow in their own garden shed with no commitment to child protection or making their accounts transparent or any theological training. We won't allow any bloggers to blaspheme our religion and our beloved Prophet Mohammed,".

I am surprised that there is a forum like this. I am pretty glad I came to this meeting today and you won't call me arrogant for not believing in God. I find that deeply, deeply offensive. If I want to doubt someone's God, yes I should be allowed to. That is what free speech is. First, I started with Christianity, then with all the religions.

Siispä Koskisen epärehellinen perustelu todellisuudessa tarkoittaa että Koskinen vaatii sellaista etuoikeutta itse edustamalleen niin sanotun enemmistön uskonnolle. Uskonnottomilla ei ole mitään halua ryhtyä osaksi minkään uskonhurahduksen palvontamenoja. Vihreiden kirkkomielinen Tuija Brax tuhosi perustruslakivaliokunnan jäsenenä uskonnottomien oikeuksia pahasti. Kardinaali Tarcisio Bertone johtamassa messua Pietarinkirkossa Vatikaanissa helmikuussa Uskonto on asettunut merkittävään asemaan maailmanpolitiikassa todella ikävällä tavalla.

Hän ei suhtautunut minuun enää poikanaan. Se on osa mun henkilöhistoriaani. Ei siinä anteeksiantoa enää tarvitse. Kuviteltiin, että mediaa pystyy hallitsemaan. Täytyy vaan hyväksyä, että media ei välttämättä ajattele samalla tavoin kuin sinä itse. Mutta mun tuotantotalouden koulutukseen kuuluu strateginen ajattelu. Jos halutaan menestyä, se vaatii systemaattista työtä.

Uskonto on niin liimattu siihen lakiin. Ihmisten koskemattomuus ja loukkaamattomuus. Ne ovat minulle äärimmäisen pyhiä. On paljon luontevampaa kertoa tekemisistäni televisiossa kuin työkavereilleni. Että ne saa nousemaan siitä peruskoulun alhosta. Aina voi ajatella, että tuossa on puolitoista miljoonaa [syrjäytymisen tuomia kustannuksia] taas, taidettiin pelastaa yksi syrjäytymiseltä.

Se on se suola. Tiedän jo tutkijanpätevyytenikin kautta tarpeeksi liiketaloustieteistä arvioidakseni soveltuvuutta. Vaikka jotkut valitettavasti sellaisia menetelmiä halajavat, tulisi luopua vaatimasta moista käyttöön vapaaehtoisorganisaatiossa,  johon ovat soveltumattomia ja myös haitallisia.

Liiton kaltaisessa järjestössä niiden käyttäminen johtaisi siihen, että liiton toiminnasta aika pian jäisi jäljelle lähinnä vain 'ontot kuoret'. Liiton luottamustehtäviin valittavien tulee totutella tulemaan toimeen muiden vapaa-ajattelijoiden kanssa.

Liiton asioita hoidetaan hyvin holtittomasti. Eivät noudattaneet aiempina vuosina onnistunutta käytäntöä lähettää kutsut yhdistyksiin nimenkirjoittajan nimellä. Avoimesti homoseksuaalit vangit eivät uusissa vankiloissa ole yhteisissä tiloissa tai muissa sosiaalisissa tilanteissa tekemisissä muiden vankien kanssa",. Kuinka hallitus pystyy suojelemaan niitä vankeja, jotka eivät ole avoimesti homoseksuaaleja? Alustus aiheesta Kokoomuspuolueen nykyinen linja. Kun lukee Puumalaisen ja esittelijäneuvos Outi Kostaman kommentteja ja kannanottoa, huomaa olleensa pahasti väärässä.

Koulujen kevätjuhlat muodostavatkin ilmeisen vakavan lainsäädännöllisen ongelman Suomessa. Kostama katsoo, että Suvivirsi kuten muutkin virret on ongelma muun muassa uskonnonvapauden, yhdenvertaisuuden edistämisen ja valtion neutraliteetin näkökulmasta.

Jäiköhän joku synti vielä uupumaan? Juhlatraditioihin voi sisältyä tunnustuksellisia elementtejä! Ja kieltämättä, ei käy kiistäminen: Suvivirressä satutaan mainitsemaan Jumala, mikä on ilmeisen raskauttavaa.

Yksi laulu ei voi olla aidosti iso ongelma. Ei vain voi ja piste. Miten toimitaan silloin, jos Suvivirren laulaminen loukkaa äänekästä vähemmistöä - mutta sen poistaminen taas loukkaa hiljaista enemmistöä? Kenelläkään oikeusprosessin ulkopuolisella ei myöskään lain mukaan ole lupa painostaa näitä eripuolilla Suomea olevia itsenäisiä oikeusistuimia.

Nä­län­hä­tä ja ker­jä­läis­lau­mo­jen mu­ka­na kul­ke­neet tau­dit vei­vät hau­taan us­ko­mat­to­man mää­rän ih­mi­siä: Ruu­mii­ta löy­tyi ta­lois­ta ja tei­den var­sil­ta ja nii­tä hau­dat­tiin jouk­ko­hau­toi­hin. Tä­hän ky­sy­myk­seen ei ole oi­keaa vas­taus­ta: Ob­jek­tii­vi­ses­ti oi­keaa vas­taus­ta ei ole. Kun lail­li­suus­val­vo­ja, täs­sä ta­pauk­ses­sa apulaisoikeus­kans­le­ri, jou­tui kan­te­lun vuok­si ot­ta­maan asiaan kan­taa, hän pää­tyi sii­hen, et­tä kak­si en­sim­mäis­tä sä­keis­töä so­pii lau­laa, mut­ta kol­mas rik­koo jo us­kon­non­va­paut­ta.

Tä­mä on pit­käl­le me­ne­vää ja ar­vos­tuk­sen­va­rais­ta tul­kin­taa us­kon­non­va­paut­ta kos­ke­vas­ta pe­rus­tus­lain väl­jäs­tä sään­nök­ses­tä. Jos rat­kai­si­ja­na oli­si ol­lut jo­ku toi­nen hen­ki­lö, lop­pu­tu­los oli­si voi­nut ol­la eri­lai­nen — tiu­kem­pi tai sal­li­vam­pi.

Val­tio­sään­tö­tut­ki­jat sa­no­vat, et­tä pe­rusoi­keus­kult­tuu­ris­sam­me on vii­den­tois­ta vii­me vuo­den ai­ka­na ta­pah­tu­nut muu­tos.

Se nä­kyy muun muas­sa sii­nä, et­tä pe­rusoi­keuk­sia kos­ke­vis­ta sään­nök­sis­tä on mai­nit­tu­jen tut­ki­joi­den roh­kai­se­ma­na alet­tu lu­kea asioi­ta, joi­ta niis­sä ei aiem­min näh­ty ole­van.

Tuo­mio­is­tui­met ovat vii­saas­ti ol­leet va­ro­vai­sia, mut­ta lail­li­suus­val­vo­jien toi­min­nas­sa muu­tos nä­kyy sel­vem­min. Jos hiu­kan kär­jis­tää, pit­käl­le me­ne­vil­lä pe­rus­tus­lain tul­kin­noil­la he luo­vat it­se sen lain, jon­ka nou­dat­ta­mis­ta he sit­ten val­vo­vat.

Oi­keus­val­tion ja de­mo­kra­tian kan­nal­ta tä­mä ei ole on­gel­ma­ton­ta. Edus­kun­nan pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­ta ot­ti esil­le ky­sy­myk­sen sii­tä, mi­ten kou­lu­maail­man pe­rin­tei­siin on us­kon­non­va­pau­den kan­nal­ta suh­tau­dut­ta­va.

Pro­fes­so­ri Tuo­mas Oja­nen kri­ti­soi tä­tä ja kat­soi lail­li­suus­val­vo­jien riip­pu­mat­to­muu­den vaa­ran­tu­van HS Ko­ti­maa 4. Mie­les­tä­ni pe­rus­tus­la­ki­va­lio­kun­nan ak­tii­vi­suus an­sait­see kii­tos­ta. Lin­jaus sii­tä, sal­lii­ko us­kon­non­va­paus suvi­vir­ren lau­la­mi­sen, ei ole vir­ka­mie­hel­le kuu­lu­vaa lain so­vel­ta­mis­ta.

Se on pi­kem­min­kin yh­teis­kun­ta­poliit­ti­nen pää­tös, jo­ka tu­lee teh­dä de­mok­raat­ti­ses­ti. Yh­teis­kun­nal­li­ses­sa kes­kus­te­lus­sa on ny­kyi­sin hy­vin ta­val­lis­ta, et­tä osa­puo­let ve­toa­vat oi­keuk­siin, joi­ta he kat­so­vat it­sel­lään jo ole­van. Su­vi­virt­tä kos­ke­va ko­hu osoit­taa tä­män kes­kus­te­lu­ta­van ra­joi­tuk­set. Jos asias­ta eri miel­tä ole­vat hie­man pik­ku­mai­ses­ti­kin ve­toa­vat väi­tet­tyi­hin oi­keuk­siin­sa, syn­tyy vain konf­lik­tia ja eri­pu­raa.

Pa­rem­paan tu­lok­seen pääs­tään poh­ti­mal­la si­tä, mi­tä eri ta­voin ajat­te­le­vien tu­li­si su­vai­ta ja hy­väk­syä kai­kil­le yh­tei­sis­sä ti­lai­suuk­sis­sa. Mo­ni­kult­tuu­ri­ses­sa yh­teis­kun­nas­sa ei pär­jä­tä il­man su­vait­se­vaa asen­net­ta. Mark­ku He­lin oi­keus­tie­teen toh­to­ri, pro­fes­so­ri Hel­sin­ki". Laillisuusvalvojat saattavat ainakin ajan oloon alkaa sondeerata päätöksiään sen mukaan, miten he olettavat, että niitä eduskunnassa kulloinkin poliittisista tai muista näkökulmista ruoditaan.

Tämä vaarantaa ajan oloon riippumattomuuden. Silloin kun laki edellyttää uskonnonvapautta, perustuslakivaliokunta on ennenkin ollut se lakia sabotoiva elin, jolta on onnistuttu hakemaan ihmisoikeusvastainen tulkinta. That is the limit that the States must not exceed.

Taas linnut laulujansa visertää kauniisti. Myös eikö Herran kansa Luojaansa kiittäisi! Mun sieluni, sä liitä myös äänes kuorohon ja armon Herraa kiitä, kun laupias hän on. Nu hör vi fåglar sjunga med mångahanda ljud.

Skall icke då vår tunga lovsäga Herren Gud? Min själ, till Herrens ära stäm upp din glädjesång. Han vill oss rikligt nära och fröjda på en gång. Vaikka valtion sanotaan kärsivän rahapulasta, se ei tunnu vaikuttavan siihen osaan joka jaetaan kirkolle miljardilla alennetun yhteisöveron tuotoista.

Päin vastoin, kirkon osuus tuntuu kasvavan vuosi vuodelta ja on tänä vuonna reilut miljoonaa euroa. Paikatakseen tuon valtion taloudelle aiheutuvan kulun on uskovainen valtionvarainministeri keksinyt hiljaisen kohderyhmän jolta rahan voi kerätä. Lapsilisistä leikattava noin miljoonaa kattaa mukavasti kirkon saaman avustuksen. Otetaan siis lapsilta ja annetaan kirkolle. Tässä kai sitten kirkon ja Urpilaisen mielestä täyttyy Jeesuksen ohje:

Castellano español gratis kitty mejor porno ver vídeos de lesbianas porno latino amateur porn tetas gordas videos de enfermeras buenas mamadas jovenes masajes erotico cumlauder en castellano hd videos sexo travesti gratis tetonas follando porno abuelas babosas sexso gratis maduras.

con sexo web cam vídeos de maduras folladoras spanish porn videos porno rubias hd paginas porno perras calientes videos porno de viejos follando trio trios porno viejas cachondas chicas desnudas videos videos tetas gratis xxx en español tias buenas desnudas bdsm follar playa vídeos gratis nacho vidal en español videos gratis lesbico maduras poprno milfs xxx hd maduras con videos porno maduras video porno con pene pequeño mujeres folladas porno amateur porno de pajas intercambio de negros culos xxx tube guarras amateur negras follando travestis follando en tetas negras videos bondage vieja follando como locas culos de colegialas porno gratis videos porno gratis videos de xxx tias con maduras videos amateur x como follan tetonas muy gordas corriendose video xxx hana montada gumball porno maduros coño porno intercambios dibujos porno follando porno abuelas videos porno negros follando duro xxx en hd videos transexual xxx viejas muy putas videos prono gratis morenas ver videos videos de tias buenas xxx grati video parejas calientes videos trans abuelas gordas follando viejas videos de tetonas gorditas xxx trans peliculas porno twink porno gratis porno de parejas amateur putas gratis porno gratis gang bang grandes cougar porn sexo anal videos las mejores peliculas pornos lesbianas en el culo phorno gratis maduras hannah montada videos xxx porno embarazadas lesbianas porno gat maduras videos de lesbianas videos de porno en la despedida sexo viejas foyando porno gratis maduras porno xxx follar con embarazadas follando en español videos porno putas videos sexo trans videos porno de abuelas follando enfermeras porno gordas desnudas videos gratis coumlouder secretarias blacksonblondes peluda follando sexo gratis lesbianas sexo anal vidios de follar madres xxx culonas descargar gratis videos pornos gratuitos porno gat porno gratis follando trios rubias bdsm videos gigi rivera videos porno español pelis porno de lesbianas tetonas videos masajes xxx arabes follando gratis tetas chicas porno.

cumlouder xxx pollas enormes naturales perfectas coños peludos videos porno amaters maduras videos potno gratis porno pollas follando coños peludos videos porrno gratis videos maduras amateur xexo gratis follando viejos españoles videos pporno follando porno asiatica follando rusas castingcouch-x pono grati orgia swinger porno gratuitos negras x videos morenas enana follando madre hija follando gratis porno folladas follar viejas tetonas morenas enana follando video porno free culonas maduras torbe trio follando con negros desnudos sasha grey follando vídeos porno anal video morena follando videos porno playa masage porno pelirrojas follando vieos porno gratis porn videos porno videos xxx videos españoles gratis tetas pequeñas xxx pies gordas videos masajes gordas folladas videos xxgratis vidios porno gratis bdsm amateur pelirrojas follando xxx chicas amater xxx videos abuelas follando videos porno tetas naturales gordas y tetonas y maduras xxx travestis porno.

con tetas grandes follando madre folla a tope madura se masturba cumlouder casting porno xxx morenas porno de masajes gordas corriendose lesvianas gratis amateur videos chicas sexo porni español videos gigi love indias follando moras xxx maduras 18 porno videos gratis gonzo porno espa vidios de travestis gratis videos porno lesbianas en castellano culonas latinas chicas gratis amater tube milf mamada trio streaming porn maduras follando xxx mejor porno en español hd porno masaje erótico porno en castellano tias buenas vidios porno arabes xxx chicas comiendose el amor chicas tetonas videos porno vaginas peludas madura videos pornos xx porno videos porno gordas videos bondage video maduritas.

Mies seksi ejakuloi homo

Homoseksuaaliseen sexi video liian nopea siemensyöksy